Kollárék mecsetépítési tilalmat akarnak Szlovákiában

2017. február 28. - 12:28 | Belföld

Az ellenzéki Sme rodina hamarosan olyan törvénymódosító javaslatot terjeszt a parlament elé, amely megtiltaná a mecsetek építését Szlovákiában.

Kollárék mecsetépítési tilalmat akarnak Szlovákiában
Selimiye dzsámi, Konya, Törökország (Fotó: Wikimedia Commons - illusztráció)

A párt alelnöke, Milan Krajniak szerint egy esetleges mecsetépítés biztonsági kockázatot jelentene az ország számára, javaslatukkal pedig ezt a rizikót szeretnék megelőzni.

Szlovákia az egyetlen ország az Európai Unióban, ahol nincs mecset.


A Wikipedia szerint a mecset az iszlám vallás temploma. Maga a szó az arab maszdzsid szóból származik, ami a szadzsad (meghajlás) szóból ered (a muszlim hívőnek ima közben többször is meg kell hajolnia). A mecset tehát a „meghajlás, leborulás helye”.


"Amikor 2001-ben a muszlim terroristák megtámadták a New York-i ikertornyokat, úgy tűnt, hogy ez minket nem érint. Majd 2004-ben Madridban, 2005-ben Londonban, 2015-ben pedig párizsban történt terrortámadás, tavaly pedig Brüsszelben, karácsonykor pedig Berlinben. Szóval a veszély közelít hozzánk" - nyilatkozta Milan Krajniak, hozzátéve, hogy idén januárban az osztrák rendőrség egy tervezett bécsi terrortámadást hiúsított meg.

A Sme rodina alelnöke nem mindennapi érvelést vetett be keddi sajtótájékoztatóján. Egész pontosan így szólt:

"Nem egyszerűbb eleve nem engedélyezni a mecsetépítést, mint aztán lebontani azokat? Nem jobb nem engedélyezni, mint később betiltani? Meggyőződésem szerint a biztonsági kockázat olyan mértékű, hogy Szlovákiának meg kell tennie ezt a lépést"

- mondta Krajniak.

Az ellenzéki párt javaslata szerint csak azok az egyházak építhetnének "egyházi épületet", amelyek regisztráltak Szlovákiában. A muzulmán vallásúaknak nincs regisztrált gyülekezetük Szlovákiában. Továbbá a Sme rodina minden esetben kikérné a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) álláspontját, ha egy új egyház/gyülekezet akarja regisztráltatni magát Szlovákiában. Amennyiben a SIS szerint az egyház/gyülekezet biztonsági kockázatot jelent, nem lehetne regisztrálni.

(TASR/para)