Kollárék megint bevezetnék az ingyenes ebédet az iskolások számára, Matovič szerint ez óriási veszélyt jelentene

2023. január 26. - 09:35 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) volt pénzügyminiszter szerint veszélyes lenne visszaállítani a gyerekeket érintő ingyenes étkeztetést az alap- és középiskolákban, ugyanis szerinte az nagy mértékben veszélyeztetné a közfinanszírozást.

Kollárék megint bevezetnék az ingyenes ebédet az iskolások számára, Matovič szerint ez óriási veszélyt jelentene
Fotó: TASR

Az ingyenes étkeztetésről szóló javaslatot Petra Krištúfková (Sme rodina) terjesztette a parlament elé. „Ezzel a témával kapcsolatban is egyeztetünk majd a Sme rodinával. Köztársaságként körültekintően kell viselkednünk. Ilyen állapotban, amikor úgynevezett anarchia uralkodik, a hitelminősítők nagyon alaposan átnéznek minden vállalt kötelezettséget, ugyanis ez az az időszak, amitől az ember kísértésbe esik, hogy populista marhákat csináljon a parlamentből, és össze-vissza osztogasson” – nyilatkozta Matovič.

Hozzátette: igyekszik majd meggyőzni a képviselőket, hogy felelősségteljesen viselkedjenek, ugyanis szerinte ezzel jelentősen veszélyeztethetik a közfinanszírozást.

„Nemcsak jelen pillanatban, de ha a hitelminősítők ilyen magatartás miatt csökkentik a besorolásunkat, az jelentős hatással lesz az államadósság finanszírozására, ami jelenleg eléggé nyomja a vállunkat. Ez veszélyes magatartás lenne, beszélni fogunk róla” – tette hozzá Matovič.

Krištúfková szerint a Sme rodina az egyre növekvő infláció és emelkedő energiaárak mellett ilyen módon akar segíteni a családoknak. „A segítségnyújtás az állam, illetve a kormány részéről most még fontosabb, mint korábban bármikor. Bízom benne, hogy a képviselőtársaim is tisztában vannak a helyzet súlyosságával, és támogatni fogják a javaslatunkat az iskolás gyerekek étkeztetési támogatásának újbóli bevezetésére” – nyilatkozta Krištúfková.

A javaslatot kedden az SaS is bírálta, amely szerint egy populista és választások előtti húzásról van szó.


TASR/para