Kollárék mossák kezeiket, Sulíkéknak köszönhetjük a kertészeteket, Remišováéknak pedig a természetet

2021. február 6. - 11:46 | Belföld

A kormány pénteken este jóváhagyta a Covid-automata alkalmazását, és engedélyt adott az iskolák kinyitására a fekete zónába tartozó járásokon kívül. 

Kollárék mossák kezeiket, Sulíkéknak köszönhetjük a kertészeteket, Remišováéknak pedig a természetet
Milan Krajniak (Fotó: TASR)
Mit fogadott el a kormány? Mit is kell tennünk? Mikor, hova kell teszt, és ki mehet iskolába?

Az intézkedésekhez azonban nem minden kormánytag áll ugyanúgy, ami a múltjukat ismerve egyáltalán nem meglepő.

A Sme rodina miniszterei például nem támogatták a végső kormányhatározatot az intézkedések módosításáról. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter azt mondta, nem akarják támogatni az elmúlt három napban elszabadult káoszt.

"Ez a háromnapos cirkusz és őrület, ami itt zajlik, ahhoz vezetett, hogy a Sme rodina miniszterei nem támogatták a kormány záróhatározatát. Az igazat megvallva, amennyiben kormányintézkedések részleteire lennének kíváncsiak tőlem, nem tudom megmondani, mert nem tudom, mi szerepel bennük" - közölte, hozzátéve, egyetlen feltételük az volt, hogy az emberek ne essenek el a jövedelmüktől, ha nem tudnak otthonról dolgozni, és be kell járniuk a munkahelyükre.

Az újságírói kérdésre, hogy ezzel Igor Matovič miniszterelnök ellen lázadnak-e, azt válaszolta, hogy a kormányfő az elmúlt három napban nem is vett részt a tárgyalásokon. Szerinte azokat kell kérdezni, akik részt vettek. "Ha valaki felelősséget érez az országért, képesnek kell lennie dönteni, és a döntését másnap is megvédeni, nem pedig napról napra változtatni az álláspontján" - fogalmazott. Nem nevezett meg senkit, csak általában beszélt olyan kormánytagokról, akik lépten-nyomon változtatnak a döntéseiken és hülyét csinálnak az emberből.

A kormány pénteki tanácskozását Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter vezette, akit meglepte az, amit Krajniak mondott. "Ezekben a napokban az embereknek reményt kell nyújtanunk és az együttműködés légkörét kell biztosítanunk, mivel csak ezek átal győzhetjük le a járványt. Úgy véli, nem volt könnyű a kormány tanácskozása, de hozzátette, hogy az ilyen döntések nem születnek meg könnyen.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnökhelyettes emlékeztetett, pártjuk miniszterei támogatták a kompromisszumok által született határozatot, mely a regionális elvet vezeti be a járványkezelésben és amely által fokozatosan megnyílhatnak az iskolák. "Sikerült jóváhagyatnunk az észszerű javaslatot, mely szerint nem kell majd hetente letesztelnünk magunkat csupán amiatt, ha ki akarunk menni a természetbe. Sok-sok ember izolálja magát, csak a vele egy háztartásban élőkkel érintkezik, felesleges volna őket heti tesztelésre kényszeríteni csak azért, hogy kimozdulhassanak a természetbe" - húzta alá.

Kiemelte, hogy a regionális elv előreláthatóbbá teszi az intézkedéseket azon járások számára, amelyek esetleg jobban kezelik a járványt. Úgy vélekedett, az elmúlt két hét tanulsága, hogy az antigéntesztelés csak az egyik eszköz a járvány terjedésének lassítására, míg nagyobb hangsúlyt kell fektetni az oltásokra. Fontosnak tartja, hogy már most felkészüljönk arra, hogy márciusban nagyobb mennyiségű vakcinát kapunk.

Richard Suík (SaS) a Facebookon tájékoztatott arról, hogy az ő javaslatuknak köszönhetően nyithatnak ki hétfőtől a kertészetek. Ugyanakkor mivel más javaslataik nem mentek át, Ivan Korčok külügyminiszterrel nem szavazták meg a kormány intézkedéseit az országos tesztelés kapcsán. Sulík közölte, hogy betartották az ígéretüket, miszerint nem támogatnak újabb országos tesztelést, csak a gócpontokban, ugyanakkor mivel a gócpontokat nagyon széles körben értelmezik, ezért az ország háromnegyedében így is tesztelnek.

(TASR)