Kollárék nem adják a hírhedt paragrafust, amely már az emberük irháját is megmentette

2022. szeptember 21. - 13:17 | Belföld

Boris Kollár mozgalma szerdán blokkolta a vitatott 363-as paragrafus módosítását a parlamentben, egyetlen szavazat hiányzott.

Kollárék nem adják a hírhedt paragrafust, amely már az emberük irháját is megmentette
Boris Kollár (Fotó: TASR)

A Smer-SD, a Hlas-SD és a független képviselők egy részének szavazataival a Sme rodinának sikerült megakadályoznia az OĽaNO módosításának jóváhagyását, amely korlátozta volna a 363-as paragrafus főügyész általi használatát.

A jelenlévő 144 képviselő közül mindössze 72-en szavaztak az indítvány beterjesztésére, a Sme rodina egész frakciója ellene volt.

Az OĽaNO-ban is akadt egy képviselő, aki nem szavazott Igor Hus személyében – az ő szavazatával a módosító indítvány a következő jóváhagyási körbe került volna.

Kollárék hosszabb ideje blokkolják a 363-as paragrafus módosítását, amely tavaly a Sme rodina jelöltjének, Vladimír Pčolinskýnak is segített egy korrupciós ügyben. A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korábbi vezetője ellen azonban azóta is eljárás folyik.

A Büntető Törvénykönyv 363-as paragrafusának módosítását az OĽaNO javasolja a jogállamba vetett bizalom erősítése jegyében. A párt két képviselője, Milan Vetrák és Lukáš Kyselica terjesztette elő a módosítást, amely alapján csak a legsúlyosabb ügyekben és a legnagyobb hibáknál lehetne alkalmazni ezt a jogorvoslatot. Nem vonatkozna például a büntetőeljárás megindításának felülvizsgálására.

A 363-as paragrafus tehát lehetőséget ad a főügyésznek az ügyész vagy a nyomozó előkészítő eljárás során hozott döntésének megszüntetésére, ha úgy ítéli meg, hogy a döntés törvénysértő.


(DenníkN/para)