Kollégájától és barátjától búcsúzott Fico és Pellegrini, Matovič pedig nem bírta ki, hogy ne szúrjon oda

2021. február 20. - 12:48 | Belföld

Párttársai és vezető politikusok búcsúztak az 59 évesen elhunyt Ľubomír Petráktól, a Smer parlamenti képviselőjétől. A reakciókból kiderül, koronavírus-fertőzött volt.

Kollégájától és barátjától búcsúzott Fico és Pellegrini, Matovič pedig nem bírta ki, hogy ne szúrjon oda

"Mindenki, aki közelebbről ismerte Ľubomír Petrákot, most bizonyára szomorkodik" - írta a Facebookon Robert Fico. Hozzátette, Petrák 30 éven nemcsak a kollégája, de a személyes barátja is. "Ľubo, nyugodj békében" - írta.

Részvétet nyilvánított volt párttársa, a Hlas-SD alapító elnöke, Peter Pellegrini is. "A világjárvány következményei egész nemzetünket érintik, és kötelességünk mindent megtenni, hogy legyőzzük" - fogalmazott.

Bánatának adott hangot Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök is. "Szerettem Ľubo Petrákot" - írta a Facebookon, hozzátéve, hogy szerinte a képviselő nem is passzolt a Smerbe.

Kiemelte, hogy halálában közrejátszott a koronavírus-fertőzése, miközben a járványt és annak következményeit saját párttársai is kétségbe vonták.

Szavai szerint emberileg nagyon mélyen érintette Ľubomír Petrák halála Boris Kollárt. "Mély szomorúsággal fogadtam ma kollégánk, Ľubko Petrák halálhírét. Ez nagyon mélyen érintett, és szeretném őszinte részvétemről biztosítani a családját, hozzátartozóit. Egyszersmind szeretnék neki köszönetet mondani hosszú éves munkájáért, amit a parlament képviselőjeként, valamint az oktatásügyi, tudományos és sportbizottság korábbi elnökeként folytatott. Kiváló ember és szakember volt, aki ennek az alattomos betegségnek az újabb áldozata. Azt hiszem, az összes kollégám nevében mondhatom, hogy nemcsak szakmailag, de emberileg is hiányozni fog. Tisztelet az emlékének" - állt a parlament elnökének reakciójában.

Őszinte részvétét fejezte ki a Facebookon Petrák képviselő- és párttársa, Ján Richter (Smer-SD) korábbi munkaügyi miniszter. "Egy olyan személy távozott, akivel évtizedeken keresztül együtt dolgoztam. Ľubo Petrák dolgos és becsületes kolléga, emellett mintaszerű családapa volt" - írta.

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter reakciójában közölte, hogy a Petrákkal folytatott munka sokat adott számára. "Örülök, hogy ismertelek, Ľubo. Nagyon fognak hiányozni a beszélgetéseink" - fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy ugyan különböző, egymással szemben álló pártok tagjai, viszonyuk korrekt, sőt, baráti volt.

"Politikai ellenfelekként mindig képesek voltunk a másikat felbosszantani, de ez mindig hozzáértően, mosollyal, gyűlölet nélkül" - fejtette ki.

Ugyancsak őszinte részvétének adott hangot Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes. Emlékeztetett, hogy korábban együtt dolgoztak az oktatásügyi bizottságban. "Annak ellenére, hogy helyenként diametrálisan eltért a véleményünk bizonyos dolgokban, kultivált párbeszédet lehetett folytatni vele. Egy olyan emberről volt szó, aki ellenzéki kollégáit is tisztelte, egy olyan politikusról, akivel annak ellenére elképzelhető a konstruktív munka, hogy a politikai spektrum ellenkező oldalain állunk" - szögezte le.

(parameter/TASR)