A költészet medveuniverzuma

2019. április 11. - 12:02 | Régió

„A medvetársam, mondd akarsz-e lenni?“ címmel tartottak zenés-irodalmi előadást a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola diákjai a magyar költészet napja alkalmából.

A költészet medveuniverzuma
Az iskola felvételei - további fotókért kattints!

Az előadás nagy részében a 2019. február 13- án elhunyt Kossuth-díjas költőre, a Nemzet Művészére, Tandori Dezsőre emlékeztek. Korunk irodalmának egyik legnagyobb, legkivételesebb alakjának emlékét mackóverseivel idézték meg. A Medvék minden mennyiségben és a Medveálom madárszárnyon kötet versei néhány játékmedvével együtt becammogtak a műsorfolyamba – íróvá váltak, jegyzeteltek, panaszkodtak, levelet írtak, kötelet húztak, cselre csellel válaszoltak, kíváncsiskodtak és letették a nyomdában ballada gondját.

József Attila születésnapján elhangzott továbbá a kimaradhatatlan Tiszta szívvel és a Születésnapomra, ill. a szintén ezen a napon született kassai polgár, Márai Sándor a hazaszeretet határnélküliségét boncolgató Hol vagyok? című költeménye is.

Tandori medveuniverzuma, mackóirodalma mellett a műsorban helyet kapott még a két idei irodalmi jubileum is, Radnóti születésének száztizedik, Ady halálának századik évfordulója.

A költészet napját a mackós színpadkép, a vetítővászonra kivetített irodalmi mémek, a híres filmek képsoraiba „beépített“ versek, az irodalomkönyvekből kimaradt érdekességek és a gitárjátékkal kísért megzenésített versek tették különösen izgalmassá, feledhetetlenné.

A lelkes irodalmi színpadosok egy-egy betűt magasba emelve a nap üzenetét kiáltva zárták a műsort: A VERS MINDENKIÉ!

-kl-