Költözik az Ádor utcából a pokoli körülmények közt működő dunaszerdahelyi idegenrendészet

2019. november 12. - 09:18 | Régió

Januártól már máshol fogadja a külföldieket az idegenrendészet dunaszerdahelyi alosztálya. Úgy tűnik, meghallgattatnak a lakosok kérései.

Költözik az Ádor utcából a pokoli körülmények közt működő dunaszerdahelyi idegenrendészet
Fotók: Cséfalvay Á. András

„Eszeveszettül hosszú sorok, helyenként maffiamódszerek és elviselhetetlen állapotok uralkodnak a dunaszerdahelyi idegenrendészet épületénél. A lakosok már petícióval is tiltakoztak, a belügyminisztérium pedig ígérget” – írtuk még júliusban.

A dunaszerdahelyi alosztály többször is bekerült a hírekbe az ott uralkodó körülmények miatt, idén pedig már az Ádor utcai lakosok is írtak egy petíciót, melyben a helyzet megoldását sürgették.

Az ott élők szerint ugyanis az idegenrendészetre már hajnalban érkeznek a külföldiek – értelemszerűen azért, hogy legyen sorszámuk, ugyanakkor mivel nincsen ott illemhely, amit használnak, gyakran kint végzik el a dolgukat. Az autóval érkezők elfoglalják a parkolókat, és a hidegben hajnalban járatják a motort, hogy egyáltalán legyen hol melegedniük, mivel a fogadóórák még nem kezdődtek el.

A másik oldalról egy neve elhallgatását kérő német állampolgár beszámolt a Paraméternek az idegenrendészetnél várakozók közt uralkodó maffiamódszerekről is.

Csémi László, Országos Határ- és Idegenrendészeti Hivatal igazgatója október végén a Facebookon beszélt egy videóban arról, hogy az utóbbi időben rendkívüli mértékben megemelkedett az egyes alosztályokhoz benyújtott kérelmek száma.

„Az elmúlt három évben 23 ezerről több mint 45 ezerre nőtt, idén pedig kb. 54 ezerre számítunk. Összesen 133 ezer külföldinek engedélyeztük a tartózkodást az ország területén” – fogalmazott.

Ez természetesen a hivatal országos szinten 13 alosztályát érinti, Dunaszerdahelyre ebből idén több mint 4 ezer kérelem eset, amit javarészt ukránok, szerbek, irániak és oroszok nyújtottak be.

Elmondta azt is, hogy az idei év elejétől már egyenletesebben oszlik el a kérelmek elbírálása az egyes alosztályok között, emellett, több helyen, Nagymihályban, Eperjesen, Besztercebányán, Pozsonyban, legutóbb pedig Zsolnán bővítették a munkahelyek számát, vagy egyéb intézkedéssel próbáltak hozzájárulni az effektivitás javításához.

Csémi elmondása szerint intézkedéseik részét képezi, hogy májusban bevezetésre került az online rezervációs rendszer, melynek várhatóan november közepétől indul a második szakasza. Ennek lényege, hogy a rendszeren keresztül már nemcsak időpontot lehet majd kérni, hanem a tartózkodási engedélyhez szükséges nyomtatványok elektronikus kitöltését is lehetővé teszi, így azt nem az alosztályon kell személyesen rögzíteni, ami Csémi megítélése szerint rengeteg időt spórolhat a jövőben.

Érdeklődésünkre Denisa Bárdyová belügyminisztériumi szóvivő megerősítette, hogy december végén új helyre költözik az idegenrendészet dunaszerdahelyi alosztálya. „Ott egy nagyobb és modernebb kirendeltség áll rendelkezésünkre, továbbá 20-szal nő azon rendőrök száma, akik az iratok feldolgozásával foglalkoznak majd, ezzel tehermentesítve azokat, akik az elbírálást végzik. Várakozásaink szerint mindez felgyorsítja a folyamatot, és a klienseknek nem kell majd olyan hosszú ideig várakozniuk” – fogalmazott a szóvivő.

Januártól tehát már a dunaszerdahelyi Malom utca 2-es szám alatt működik majd az idegenrendészeti alosztály, amivel ugyan nem teljesül az önkormányzat júniusi felvetése, hogy lakott területen kívülre kerüljön az intézmény, a nagyobb váróteremmel bíró új helyszín megérdemel egy esélyt.

(SzT)