Költözött a büfé és létrejött egy tök új ortopédiai rendelő a dunaszerdahelyi kórházban

2018. július 19. - 15:16 | Régió

Tanácstalan Travoltaként kereshette a büfét a páciens vagy látogató az utóbbi időszakban a dunaszerdahelyi kórház belépőcsarnokában.

Költözött a büfé és létrejött egy tök új ortopédiai rendelő a dunaszerdahelyi kórházban
Középen Bock Sylvia igazgatónő, balra Varga Igor sebész-főorvos (Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!)

A helyét ugyanis, szemben a csaknem egy éve felújított recepcióval biztosítóvá alakították át. A kórházat üzemeltető Svet zdraviával együtt szintén a Penta csoporthoz tartozó Dôvera irodája található itt meg.

A büfé pedig átkerült egy kisebb helyiségbe, a kórház régi épületébe vezető folyosóra. Megszűnt a talponálló, eltűntek az alumínium asztalok és székek, helyükre néhány pad került, a vesztibül pedig kizárólag az érkezők fogadását, illetve a recepciónál sorban állókat szolgálja ezentúl.

Egész mostanáig, amikor bementünk a felvonók mögé, egy sötét és kellemetlen hangulatú barlangon kellett keresztülmennünk, hogy elérjük a kórház bizonyos rendelőit, osztályait, most viszont egy fényes, színes és ezzel együtt optikailag is tágasabb kereskedelmi zóna fogad itt minket. Balról rögtön a keresett büfé.

„A biztosítóval egyeztetve a büfé átköltözött erre az új részre, egy elkülönített, zárt helyiségbe, ami a látogatók számára is nagyobb komfortérzetet nyújt. A munkatársaink és pácienseink első visszajelzései nagyon pozitívak voltak, és bízom benne, hogy ezzel megszűnik a kényelmetlenség” – árulta el Bock Sylvia, a kórház igazgatónője.

Itt valóban diszkrétebb körülmények között fogyaszthatja el a látogató a sonkás szendvicset vagy a szalámis salátát, ám a büféhelyiség kissé szűk bejárati ajtajának küszöbe egy kerekesszékes számára nem egy könnyen küzdhető le, mint azt ott jártunkkor is láthattuk.

Tény, hogy az egész összességében pozitívabb benyomást kelt, és erre nem is keveset, mintegy 180 ezer eurót költöttek.

Az üzleti zónában található még egy optika és egy pékség, a folyosó további részén pedig a rekonstrukció részeként kialakított ortopédiai szakrendelő, amelyet várhatóan augusztustól vehetnek igénybe a páciensek.

A kórház ortopédiai osztálya 2010-től látja el az izmok krónikus degeneratív megbetegedéseiben szenvedőket, akut sérüléseket és a műtétek után felmerülő komplikációkkal küzdőket.

„Az osztályunk régiókon átívelő jelentőséggel bír, ugyanis pácienseink mintegy fele a járáson túlról érkezik hozzánk. Közéjük tartoznak élsportolók is, mint például a DAC labdarúgói és növendékei, de együttműködünk a Szlovák Kosárlabda Szövetséggel és profi triatlonistákkal is” – fogalmazott Gašpar Mária, az osztály helyettes főorvosa.

Véleménye szerint fontos, hogy az új rendelő bizalmat ébreszt és biztonságérzetet ad a pácienseknek, akik diszkrétebb környezetben várakozhatnak. A rendelő műtőként is működik majd a jövőben.

„Megfelel a szigorú standardoknak, és el tudunk majd végezni itt kisebb beavatkozásokat, amelyek nem igényelnek teljes altatást, és a beteg gyakorlatilag hazamehet utánuk. Az osztályunk régi terve emellett egy komplex mozgásszervi centrum kialakítása, ahol ortopédiai, rehabilitációs és sportorvosi szempontból tudnánk kezelni, figyelni a pácienseinket. Ezt még Almási József főorvos úr álmodta meg, aki 2010-ben érkezett ide, és szinte a semmiből építette ki azt, amit most is itt látunk, ezen az úton szeretnénk továbbmenni” – húzta alá.

Bock Sylvia elmondta még, hogy az elkövetkező két-három évben európai uniós támogatásokból újítják fel a sebészeti osztályt, illetve alakítják ki az új sürgősségi osztályt.

(SzT)