"Költözzön ki, és ne csináljon szégyent!" - üzente Matovič az adócsaló Bašternák komplexumában lakó Ficónak

2018. november 7. - 20:45 | Belföld

Az OĽaNO ellenzéki mozgalom képviselői Ladislav Bašternák vállalkozó elítélése kapcsán szerdán ismételten felszólították Robert Ficót, a Smer-SD elnökét és volt kormányfőt, hogy költözzön ki a Bonaparte lakókomplexumban bérelt lakásából. Igor Matovič, a mozgalom vezetője nem zárta ki, hogy újra tüntetni fognak a lakókomplexum előtt.

"Költözzön ki, és ne csináljon szégyent!" - üzente Matovič az adócsaló Bašternák komplexumában lakó Ficónak
A Bonaparte

„Robert Fico, ne legyen gyáva, vagy mondja meg, hogy ez az ön lakása, amelyet megvett, vagy költözzön ki, és ne csináljon szégyent. Szembeköp minden egyes adófizetőt”

– jelentette ki Matovič, aki megismételte: ha Ficónak anyagi gondjai vannak, kifizeti neki az új lakás lakbérét.

„Az igazságszolgáltatás nem működik, ha olyan emberről van szó, aki csúcspolitikusokkal áll összeköttetésben. Erre az ügyre nem a felügyelő szervek, a rendőrség vagy a pénzügyi igazgatóság figyelmeztettek, hanem a médiának és az ellenzéknek kellett rámutatnia”

– nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Veronika Remišová, az OĽaNO-frakció vezetője.

Hozzátette: a bűnüldöző szervek nem voltak elég aktívak az ügyben. „Ladislav Bašternák vállalkozónak elég ideje maradt, hogy másra írassa a vagyonát, a maradékot pedig nem foglalták le, és nem kobozták el” – mutatott rá az ellenzéki politikus. Matovič szerint a büntetés nem elég szigorú, ezért az illetékes szerveknek tiltakozniuk kell ellene.

Remišová felszólította Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt, hogy „haladéktalanul utasítsa rendre Robert Fico képviselőt, és ne károsítsa tovább Szlovákia nemzeti érdekeit, illetve az ország hazai és külföldi megítélését.”

Matovič hozzátette, hogy ha Fico nem tűzi ki a pontos határidőt, ameddig kiköltözik a lakásból, november 17-ére tüntetést szerveznek a Bonaparte lakókomplexum elé.

Ladislav Bašternák vállalkozót adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye ügyében bűnösnek mondta ki a Pozsony II Járásbíróság szerdán, és a legenyhébb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben letöltendő, öt év szabadságvesztésre ítélte őt. A vállalkozó jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát a BL 202 nevű cége számára. Bašternák fellebbezett a döntés ellen, az ügyvédje feltételes börtönbüntetést javasol.

(TASR)