Költségvetés: 2020-ban több pénz jut az egészségügyre

2019. október 14. - 21:41 | Belföld

Az államháztartási költségvetés-tervezet szerint jövőre ismét több pénzből gazdálkodhat az egészségügy. A teljes összeg közel 5,42 milliárd euró, az előző év azonos időszakához viszonyítva ez 319,1 millió eurós emelkedést jelent.

„Az egészségügynek prioritást kell élveznie. Ez a terület jelenti a második legnagyobb kiadási tételt a költségvetésben, ám eredményei messze elmaradnak az országok közötti összehasonlításban” – olvasható az előterjesztett anyagban.

Az egészségügyre szánt források 6,26 százalékkal emelkednek a 2019-es költségvetéshez képest.

Az állami egészségbiztosító ügyfeleinek ellátására fordított összeg 1,13 milliárd euró. A következő év január 1-jétől az állam által fizetett díjak éves összegét törvény határozza meg, és nem az átlagfizetés alapján számítják ki.

„A finanszírozás változása lehetővé teszi az egészségügyi kiadások pontosabb meghatározását.

A pénzügyminisztérium rámutat, hogy a szlovák egészségügyi ellátásban nem összehangolt az ár-érték arány, amit az erőforrások nem megfelelő elosztása okoz. „Szlovákia más országokhoz viszonyítva nagy összegeket fordít a szakorvosi ellátásra, ezen a téren hatékonyabban kell gazdálkodni. Ezzel ellentétben az elsődleges ellátás, a hosszú távú beteggondozás, a megelőzés és a lelki egészséggondozás alulfinanszírozott” - áll az anyagban, és megtakarítást célzó intézkedéseket is felsorol a dokumentum.

Tőkejellegű kiadásokra 2020-ban 69,1 millió euró szerepel a költségvetésben, ami 30,9 millió eurós csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. „Ezek olyan kiadások, amelyek célja a műszaki berendezések beszerzése, kórházak építése és felújítása" - olvasható a tervezetben.


TASR