Komárom 80 ezer euróval támogatja a kulturális életet

2021. március 2. - 15:52 | Régió

A járványhelyzet okozta lezárások, korlátozások nagy mértékben érintik a kulturális szférában dolgozókat.

Komárom 80 ezer euróval támogatja a kulturális életet
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Komárom város önkormányzata fontosnak tartja a kultúra támogatását, ezért a képviselők úgy döntöttek, idén 80 ezer euróval támogatják az ilyen jellegű kezdeményezéseket, rendezvényeket. A testületi ülésen összesen 109 kérvényt bíráltak el. Keszegh Béla, Komárom polgármestere így nyilatkozott:

„A kulturális támogatások kulcsfontosságúak, el is fogadtuk nagyon gyorsan, azt gondolom, hogy viszonylag korrekt összegeket kínálva ezekre a kérvényekre.“

Továbbá hozzátette, hogy a támogatások kihasználási lehetőségei jelenleg erősen korlátozottak:

„A merítésük kétséges. Azért is fontos, hogy az önkormányzat vigye ezt tovább, mert a kultúrában mozgó emberek azok, akiket a leggyakrabban, a leginkább érintett a járvány.“

Szénássy Tímea, a kulturális bizottság elnöke összegezte a nehéz helyzetet: „Rengeteg rendezvény elmaradt, az előadók elvesztették bevételeiket és a civil szervezetek is a túlélésért küzdenek. Örömmel tölt el, hogy az idei évben a kulturális támogatásokra szánt keretösszeg nem változott.“

A támogatások 5 százalékát a polgármester osztja szét, a maradékról – 76 ezer euróról – a kulturális bizottság dönt. A beérkezett közel 110 kérvényből majdnem mindegyiket pozitívan bírálták el Szénássy Tímea szerint.

A kulturális életet, rendezvényeket nagyban befolyásolja a járványhelyzet alakulása. Amennyiben nem enyhül, a város szervezetei, polgári társulásai nem tudják azokat megszervezni. A polgármester azonban bizakodó:

„Ha megszűnnek a korlátozások, akkor újra kimennénk az utcákra, újra gyakrabban találkozhatnánk, újra kimennénk a koncertekre. Akár kávézókban, akár máshol tudnánk örülni egymás társaságának. Ezért is fontos, hogy az önkormányzat ide is megfelelő pénzkeretet szánjon“ – mondta Keszegh Béla.

A kultúra támogatására szánt összeg nagy részét koncertek, nyári táborok, fesztiválok, tematikus estek és gyermekfoglalkozások kapták. Számos olyan rendezvény akad köztük, ami évente megvalósul, viszont új és érdekes kezdeményezések is lesznek.

(ha)