Komárom: Dugóval vagy dugó nélkül?

2021. október 26. - 14:43 | Belföld

A 2020. szeptemberi átadása óta a covid okán bevezetett személy-és forgalomellenőrzés, majd később a személyforgalom Szlovákia irányába történő tiltása miatt a Monostori híd gyakorlatilag teljes kapacitásával még nem volt képes működni. Mindezek ellenére, illetve az előzetes várakozásoknak is megfelelően jelentősen megnövekedett Komárom városában az átmenő teher-és áruforgalom, a város bevezető pontjain és a belvárosban is folyamatosak a forgalmi dugók.

Komárom: Dugóval vagy dugó nélkül?

Őrsújfalu irányából a frekventált időszakokban hatalmas sorokban araszol a forgalom a város irányába. Ebben nagy szerepet játszik a Monostori híd lekötője és a 63-as út találkozásánál lévő körforgalom. Már az építési folyamatban látható volt, hogy az egysávos, szűk körforgalom a kamionforgalom számára nem lesz megfelelő.

Ám a megnövekedett forgalom, illetve a folyamatos forgalmi dugók nem csupán az átadott Monostori hídnak köszönhetőek. Egy hosszabb folyamat eredménye, melyet több tényező is befolyásolt.

Az elmúlt 10 évben megsokszorozódott a személygépjárművek száma a városban és annak vonzáskörnyezetében. Láthatjuk mindennapjainkban, tapasztalhatjuk az egyes lakótelepeken a parkolási helyzeten keresztül. A város északi részében tovább bővítették a bevásárlóközpontok számát. A Jedlik Ányos utcában megnyílt Lidl és Korzó bevásárló központok jelentősen megnövelték a forgalmat a város legöregebb körforgalmában. Valójában a városba Pozsony irányából érkező forgalom ebben a körforgalomban torlódik fel.

A városi buszjáratok, amelyek enyhíthetnék a forgalmat ugyan ingyenesek, de a járatok lefedettsége, illetve azok száma nem elégítik ki kellőképpen a lakosok igényeit. Például a reggeli járatokkal el lehet jutni a VII-es lakótelepről az autóbuszállomás irányába, de délután visszafelé már nincs rá lehetőség.

A belváros több pontján is a frekventált időszakokban, reggel 7 és 8 óra között, illetve délután 15 és 17 óra között gyakorlatilag bedugul a forgalom. Jelentős gondot okoz az említett VII-es lakótelepen lakóknak a 63-as útra Pozsony irányába való feljutás. Egyaránt a Temető sor és a 63-as út kereszteződésében, illetve a Barátság utca és az E.B. Lukáča utca kereszteződésében (KomVak).

Az elkövetkező évek fontos feladata lesz a város közlekedésének enyhítése, a forgalom csökkentése. A városon áthaladó tranzitforgalom csökkentésére elsősorban az elkerülő út lehet megoldás, ami sajnos a jelenlegi kormányzatnak nem prioritása.

A belvárosi dugók esetében gyors megoldást jelentene a városon áthaladó 63 és 64-es utak kereszteződéseinek korszerűsítése, elindulva a „Kauflandos” körforgalomtól egész a Jókai színházig. Nagy segítség lenne a VII-es lakótelep közvetlen rákötése az Eötvös utca felől a 63-as útra, illetve a már beígért körforgalom a „KomVak”-nál.

Az utak, kereszteződések korszerűsítése mellett természetesen hatalmas segítség lenne környezetvédelmi szempontból is jelentős lehet, a városi buszjáratok bővítése (akár környezetkímélő elektromos buszokkal), valamint a belvárosból hiányzó kerékpáros sávok kialakítása is. Hiszem, hogy sokkal többen használnák kerékpárjukat a közlekedésben, ha biztonságos lenne vele a közlekedés.

Amíg ezeket a problémákat nem sikerül orvosolni, marad a sűrű forgalom, a dugók, az állandó idegeskedés, és az abból fakadó balesetek.

A Magyar Fórum az emberek mindennapi valós gondjaival foglalkozik, mert az a jelenünk és a jövőnk is egyben.

Mikolai Attila, Komárom

Magyar Fórum

(PR-cikk)