Komárom: Szigorúan ellenőrzött harcsási lakosok

2021. február 6. - 17:56 | Régió

Egyelőre nem zárják le teljesen a Harcsás városrészt, de karanténban vannak azok, akiknek tesztjük pozitív lett, illetve akik egy háztartásban élnek vagy kapcsolatban kerültek velük. Keszegh Bélát, Komárom város polgármesterét kérdeztük a szombati helyzetről.

Komárom: Szigorúan ellenőrzött harcsási lakosok
Rendőrök a komáromi Vág-híd lábánál. A városba nem mehet be az a harcsási lakos, aki nem mutat fel negatív koronatesztet - Paraméter

„A közegészségügyi hivatal utasításait követjük. Az utolsó tesztelést követően csökkenő tendenciát tapasztaltunk a pozitív esetek számában“ – mondta a Paraméternek Keszegh Béla.

A polgármester szerint elsősorban az volt a cél, hogy lokalizálják azokat, akikre oda kell figyelni. „A pozitív személyek a háztartásukban, karanténban vannak. Szociális munkásaink felvilágosítást nyújtanak, és odafigyeléssel próbálják betartatni az óvintézkedéseket. Segítenek a szükségleteik ellátásában is, hiszen a harcsási lakosok közül sokan szednek rendszeresen gyógyszereket, vagy orvosi segítségre van szükségük“ – vázolta a helyzetet a polgármester.

A Harcsáson 380 lakos közül az antigén tesztelés során 8 volt pozitív, a szerdai PCR-tesztelés 13 fertőzöttet szűrt ki.

A városrészben három, kifejezetten ezzel a közösséggel foglalkozó szociális munkás és két roma járőr is dolgozik. Keszegh Béla szerint a városi önkormányzat és a regionális egészségügyi hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy a területről ne terjedjen tovább a fertőzés. A szociális munkások bevetése mellett az állami és a városi rendőrség is segít.

„Nem egy könnyű terep“ – mondta Keszegh Béla. „Nem tudjuk garantálni, hogy mindenki ajtaja előtt álljon rendőr.

Nem tudjuk ellenőrizni a mozgást a házon belül, illetve azt sem tudjuk biztosítani, hogy órákon keresztül ne menjenek sehová. Az állami rendőrség segít, de az ő kapacitásaik is végesek. Amikor a legintenzívebb a mozgolódás, reggel, délután, akkor figyeljük őket és igyekszünk őket ellenőrizni, hogy ne terjedjen a vírus.“

A Harcsás 61. szám alatt hivatalosan 361 személy van bejelentkezve, ám a valóságban a számuk 360-380 között mozog, mivel vannak, akik már elköltöztek, de oda vannak bejelentve, illetve vannak, akik feketén költöztek oda.

„Az állami és városi rendőrség is ellenőrzi a híd lábánál, hogy ne jöjjenek be a városba azok, akik pozitívak. Ellenőrzik a tesztelési tanúsítványokat. Jelenleg a városi buszjárat sem jár ki Harcsásra. Ezt a lehetséges terjedési vonalat felszámoltuk“ – tette hozzás Keszegh Béla.

Komáromban, a Harcsáson szombaton 14:00-tól 19:00-ig antigén tesztállomás működik.

Hupka Adrián

Címkék: Harcsás, karantén

Kapcsolódó cikkek:
A rendőrség és a hadsereg is felügyeli a karantén betartását a komáromi Harcsáson
Komáromi vírushelyzet: légmentesen lezárták a harcsási gócpontot
Komárom: Szigorúan ellenőrzött harcsási lakosok