Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában (XV. rész)

2020. november 18. - 18:53 | Kultúra

Helytörténeti sorozatunk hírmozaikjával ezúttal azt szeretnénk fel- és megidézni olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világháború kitörésének idején. Következzenek a hírek, melyeknek forrása a korabeli regionális sajtó.

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában (XV. rész)
A csallóközaranyosi református templom (Archív felvétel)

Repülőgép a város felett. 1914. március 11-én, szerdán déli fél egy órakor „erős zakatolás riasztotta meg Tóváros lakóit” – tudósított a Komáromi Ujság. A megriadt emberek kiszaladtak az utcára, s megnyugodva vették tudomásul, hogy fejük felett egy repülőgép „küzdött a széllel, és elszállt Esztergom felé”. A hetilap munkatársai „kinyomozták”: a légi járműben Konschel Ferdinánd osztrák pilóta ült, Asperenben szállt föl, uticélja a Budapest melletti Rákosi repülőtér volt, s Stammbach Artúr személyében utas is ült mögötte. Az újság értesülései szerint Konschel és társa „a vidéket jött tanulmányozni, s mostani vállalkozása csak próbarepülésnek számított”.

A komáromi Chevra Kadisa – Fried József elnökletével – március 8-i közgyűlésén új tisztikart választott: elnöknek Neumann Alajost, pénztárosnak Fenerlöscher Miksát, ellenőrnek Deutsch Károlyt, gondoknak Weisz Fülöpöt, Rothbaum Fülöpöt és Schwarz I. Károlyt.

Décsy János nyugalmazott komáromcsicsói községi jegyző gyászol; felesége, született Bödők Júlia 61 éves korában örökre elszenderült. Az elhunytban Décsy Jenő, Komáromcsicsó jegyzője édesanyját búcsúztatta „a nagy részvét mellett végbement temetésen“.

Bugár Lajos nagymegyeri földbirtokos, a község másodbírája eljegyezte Nagy Vilmát, Nagy Géza nagymegyeri hentesiparos leányát.

Zongoranyelven címmel megjelent Tibor János nagymegyeri főtanító, lapszerkesztő „zenei monológja“. Műkedvelők és műkedvelői előadások rendezői örömmel fogadták a kiadványt, amely a nagymegyeri Haladás nyomda műhelyében készült 1914-ben.

A Csallóközi Vendéglősök Egyesülete március 5-én „jól sikerült bált tartott“ Nemesócsán.

Lelkes Vince