Komáromban péntektől oltják a nyugdíjasotthonok lakóit

2021. január 20. - 13:05 | Régió

Az egészségügyi minisztérium rendelkezése szerint a vakcinahiány miatt változások állnak be a beoltandó csoportok sorrendjében.

Komáromban péntektől oltják a nyugdíjasotthonok lakóit
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A megváltozott helyzetről a komáromi Agel Kórház igazgatóját, Miroslav Jaškát kérdeztük:

„A nyugdíjas otthonban végzett vakcinázás szerintem jó lépés. Az otthon dolgozóit már beoltottuk, jelenleg az ottani lakosok oltásának stratégiáját tervezzük, reményeink szerint az elkövetkező két-három hétben elvégezzük az oltásokat” – mondta.

Az igazgató hozzátette, ez nem egyszerre fog történni minden járási intézményben, hiszen sok függ az oltóanyag beszerzésétől.

„A város önkormányzata és a polgármester együttműködésével már elkészítettük az érintettek listáját, és szeretnénk minél hamarabb elindítani a folyamatot, akár már a következő két napon” – tette hozzá a kórházigazgató.

A komáromi nyugdíjasotthonban pénteken kezdik a lakók oltását, a kórház alkalmazottai szállnak ki a helyszínre. Kérdésünkre, hogyan történik majd azoknak az oltása, akik a központi weboldalon regisztrálnak, az igazgató elmondta, naponta 120 embert oltanak be az interneten regisztráltak közül, méghozzá az egészségügyi minisztérium által hozott kritériumok alapján.

„Ami az internetes portált, a korona.gov.sk-t illeti, amennyiben a regisztrált személy nem tudja igazolni, hogy a veszélyeztetett csoport tagja, sajnos, nincs más esélyünk, mint erről becsületbeli nyilatkozatot kérni tőle” – mondta Miroslav Jaška.

Az igazgató szerint a komáromi kórház alkalmazottainak egy része már megkapta a vakcinát, egy részük pedig átesett a megbetegedésen, így jelenleg az 580 alkalmazott 65%-a, azaz több mint 400 dolgozó védett. Intenzívebb vagy említésre méltó mellékhatásokat nem észleltek az eddig beoltottaknál.

Sajnos a hétvégén a kórházban rosszabbodott a helyzet, hétfőre 66 pozitív esetet kezelnek, újabb osztályt kellett reprofilizálni a fertőzöttek elkülönítéséhez. Az igazgató szerin a helyzet rossz, de stabil.

(ha)