Komáromban véget vetnek a kellemetlen orrbányászatnak

2021. március 4. - 15:20 | Régió

Az AGEL cég kórházai, beleértve a komáromit is, új tesztelési módszereket kínálnak. Ezek lehetővé teszik, hogy nyálból vagy az orr külső részéből vett mintákkal azonosítsák a koronavírust.

Komáromban véget vetnek a kellemetlen orrbányászatnak
(Fotó: Paraméter)

Az új tesztek sokkal kényelmesebbek, kevésbé kellemetlenek, főleg a gyermekek, idősek esetében, illetve az olyan személyeknél, akik érzékenyebben reagáltak az eddigi módszerre.

Az egyik az ún. RT-PCR teszt, ami a nyálból vett minta alapján mutatja ki a koronavírus-fertőzést. Jelenleg Szlovákiában 11 kórházban alkalmazzák a módszert, köztük Komáromban is. Az AGEL kórház tájékoztatása szerint érzékenyebb és nagyobb hatékonysággal azonosítja a vírust, mint az orrtörlet. Ezen kívül árban ugyanott helyezkedik el, mint a hagyományos PCR teszt. A mintavétel előtt nem ajánlott legalább 10 percig enni, inni, dohányozni, rágógumizni vagy fogat mosni.

Az RT-PCR teszt további előnye, hogy a minta tárolása kényelmesebb és

pozitív eredmény esetén azonnal kimutatható belőle a vírus brit mutációjának jelenléte is.

Feltételezhetően a közeljövőben ez kiegészül a dél-afrikai és brazíliai variánsokkal is.

A minta leadását követően 24 órán belül értesítik a pácienst az eredményről e-mail formájában, illetve egy SMS kóddal, ami a levél megnyitásához szükséges. A teszt ára 65 euró és a www.agellab.sk oldalon kell leadni a megrendelést.

A tesztelés másik módszere továbbra is az orrüregből szerzi a mintát, viszont ebben az esetben elég egy gyors törlet a külső orrból, nem szükséges mélyre benyomni a pálcát. Ugyanolyan pontos, mint a hagyományos antigén teszt és körül-belül 15 perc alatt megkapjuk az eredményt. Jelenleg 25 eurónkba kerül, ha ezt a módszert kérjük és szintén a weboldalon szükséges megrendelni.

(ha)