Komáromi alapiskolák nyílt levele a városvezetéshez

2012. február 23. - 09:46 | Régió

Komáromban 5 alapiskola vezetősége nyílt levet írt a város polgármesterének és képviselő-testületének. Az igazgatókon és az iskolatanácsok elnökein kívül a szülői közösségek vezetői által is aláírt levél általánosságban az érintett iskolák alulfinanszírozottságát taglalja.

Szó esik benne az évről évre növekvő energiaárakról, az oktatási intézmények nem egy esetben súlyos műszaki gondjairól, a felújítások szükségességéről, a segédeszközök beszerzésére hiányzó pénzről és még sok minden másról.

Ezeken a sajnos, általánosnak nevezhető, és az ország sok más tanintézményére jellemző problémákon kívül azonban a 3 magyar és 2 szlovák tanítási nyelvű iskola memoranduma két másikat is érint. Sőt talán azt sem túlzás állítani, hogy elsősorban ezekre akarja felhívni a figyelmet. Az egyik: A városvezetés évek óta több ezer eurót von el tőlük, egyfajta mentőövként a város harmadik szlovák alapiskolája számára, amely hosszú idő óta komoly létszámhiánnyal küzd. Idén például több mint 20 ezer euróval voltak kénytelenek támogatni a Határőr utcai tanintézményt, ami iskolákra lebontva 3500 és 5000 euró közötti összeget jelent. A pénzelvonás természetesen, a korábbi évekhez hasonlóan idén is érintette az összes többi komáromi alapiskolát, tehát a magyar és szlovák tannyelvűeket egyaránt.

A levél másik kiemelt pontja a napközik alulfinanszírozottsága. Az iskolák vezetői itt rámutatnak, hogy a város költségvetésében idén erre a célra 357 euró szerepel tanulóként, míg ugyanez a tétel a szabadidő-központ esetében 731 euró. Ugyanakkor sokkal több a napközis gyermek, mint a szabadidőközpont-látogató, nem is beszélve arról, hogy a tanulók jóval több időt is töltenek a reggel 6-tól fél nyolcig, majd fél tizenkettőtől ötig működő napközikben. Az aláírók felhívják a városvezetés figyelmét, hogy ez az összeg még a napközis alkalmazottak bérére sem elég, tehát a szó szoros értelmében likvidációsnak nevezhető. A témában nyilatkozó három magyar alapiskola igazgatója, Csintalan Zsuzsanna, Vörös Mária és Fekete Zoltán (sorrendben (Eötvös utcai, Jókai és Munka utcai AI), egyhangúlag megkérte a beszélgetésen szintén részt vevő Weszelovszky Gábort, hogy a városi hivatal kulturális és oktatásügyi osztályának vezetőjeként segítsen a levélben felvázolt problémák mielőbbi orvoslásában.

Vas Gyula