A komáromi iparisták sikere

2023. január 24. - 17:21 | Régió

Harmincnégy éve, 1989-től január 22. a magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imánk, a Himnusz írását.

A komáromi iparisták sikere
Facebook-fotó

A Palóc Társaság huszonhét évvel ezelőtt hirdette meg első alkalommal azt a pályázatot, amelynek célja a magyarságtudat elmélyítése, a szülőföld iránti hűség erősítése, a nemzeti történelem megismerése, az anyanyelvi képességek fejlesztése és a fiatalok tehetségének kibontakoztatása. A nemzeti összetartozás eszméjének terjesztéséhez és megszilárdításához nemcsak a Magyarországon, Szlovákiában, de az egész Kárpát-medencében élő magyar fiatalok hozzájárultak.

A történelem iránt érdeklődő diákoknak lehetőségük nyílt a kiterjedt kutatómunkán kívül lakóhelyükhöz, az őket körülvevő világhoz fűződő érzéseik, gondolataik, javaslataik kinyilatkoztatására. A helytörténeti bemutatásokon kívül a történelmi visszaemlékezések, az összetartozás gondolata, a hagyományőrzés és nem utolsó sorban a magyarság, az anyanyelv kérdésének fejtegetése is érdekes kihívásnak bizonyultak.

A komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola diákjai már évek óta szép számmal kapcsolódnak be ebbe a nemzetközi szintű megmérettetésbe. A legsikeresebb pályamunkák íróinak járó oklevelet a diákok 2023. január 22-én vehették át Budapesten, az Aranytíz Kultúrház dísztermében.

Az első helyezett a második évfolyamba járó, gépészeti szakon tanuló Tóth Máté „Megsárgult arcok“ című esszéjében lakóhelye, Kisújfalu szülöttét, Gulyás Lajost mutatta be. A református lelkész példaértékű életútjának feltárása temérdek kutatómunka eredményeként jött létre. Máté érdeklődése a történelem iránt nem új keletű. Már a tavalyi esszéíróverseny díjazottjaként is a dobogósok között szerepelt helytörténeti pályamunkájával. Kötődése lakóhelyéhez, annak jelentős személyiségeihez mindenképpen dicséretet érdemel. Az első osztályos, elektrotechnika szakon tanuló Csicsay Bence osztálytársával, Major Györggyel a Barangolás szülőhelyemen című esszéjükben szülőfalujukat, a festői szépségű Csilizpatast mutatták be, kitérve a község történelmére, hagyományaira és a régi népszokásokra is. Pályamunkájukért a harmadik helyezettnek járó oklevelet vehették át.

Az iparisták igényes, mindenre kiterjedő pályamunkáikkal méltóképp tisztelegtek a Himnusz befejezésének kerek kétszázadik évfordulója előtt.

(-)