A komáromi kórház az elsők között alkalmazta a legmodernebb körkörös tűzőgépet

A komáromi kórház sebészei szlovákiai viszonylatban az elsők között alkalmazták egy végbélműtét során a legmodernebb körkörös tűzőgépet. A műtétet január 23-án, csütörtökön hajtották végre a kórház sebészeti osztályán. A páciens egy 80 éves férfi volt, egy daganat miatt el kellett távolítani a végbele nagy részét.

A komáromi kórház az elsők között alkalmazta a legmodernebb körkörös tűzőgépet
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Gustáv Škodáček sebész főorvos elmondta: az új berendezéssel a végbél maradékát varrták össze a vastagbéllel. A műtét közben nem léptek fel komplikációk.

A vastagbél-, illetve végbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés Szlovákiában. Emellett a három leggyakoribb onkológiai betegség egyike. A ráknak ez a fajtája leggyakrabban ötven év felett jelentkezik, de előfordul fiatalabbaknál is. „A komáromi sebészeti osztályon évente több mint száz végbél- és vastagbélrákban szenvedő pácienst műtünk meg” – közölte a főorvos.

A komáromi kórház komplex onkológiai központját folyamatosan bővítik. Felszerelték a legmodernebb lineáris gyorsítóval is, amely rendkívül hatékonynak bizonyult, már az első évben csaknem 900 páciensnek tette lehetővé a gyógyulást. Magát az onkológiai osztályt is felújítják.


(TASR)