A komáromi kórház intenzíven készül az omikron variáns elterjedésére

2022. január 26. - 07:50 | Régió

A komáromi Agel kórház a járványhelyzet átmeneti javulása után már intenzíven készül az omikron variáns elterjedésére.

A komáromi kórház intenzíven készül az omikron variáns elterjedésére
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Pillanatnyilag tíz koronavírus-fertőzött kórházi páciens fekszik szabványos lélegeztetővel felszerelt ágyban, négy másik COVID-gyanús. További négy beteg mesterséges lélegeztetésre szorul. "Minden páciens, aki az elmúlt héten az új koronavírussal feküdt be a kórházba, oltatlan volt" - közölte Miroslav Jaška kórházigazgató.

Tíz alkalmazott betegszabadságon van, öten pedig karanténban vannak az új koronavírus miatt. Jaška elmondása szerint az omikron variáns fokozatos elterjedésére utal, hogy a múlt héten a PCR tesztek pozitivitása elérte a 36 százalékot. "Szervezeti, technikai és technológiai intézkedéseket hoztunk annak érdekében, hogy az omikron következményeit a lehető legkisebbre csökkentsük. Mivel azonban a régió átoltottsága viszonylag jó, és az egészségügyi dolgozóink döntő többsége is oltott, bízom benne, hogy a negyedik hullám gyorsan lecseng" - tette hozzá a kórházigazgató.

A kórház dolgozói múlt héten négy oltóközpontban több mint 3500 érdeklődőt oltottak be az új koronavírus ellen. Az első dózist egyre kevesebben kérik. "Az év elején tapasztalt fokozott oltási kedv után az oltatlanok körében ismét csökken az érdeklődés a vakcina iránt" - jegyezte meg Jaška.


(TASR)