A komáromi kórházban hetek óta nincs szabad, lélegeztetőgéppel felszerelt ágy

2021. március 8. - 17:23 | Régió

A komáromi Agel kórházban már hetek óta nincs szabad, lélegeztetőgéppel felszerelt ágy.

Az intézményben jelenleg 48, COVID-19 betegségben szenvedő pácienst kezelnek, közülük kilencen igényelnek mesterséges lélegeztetést vagy nem invazív lélegeztetést. Miroslav Jaška kórházigazgató elmondta: ami a legsúlyosabb állapotban lévő pácienseket illeti, továbbra is igen komoly a helyzet.

Jaška hozzátette: jó hír, hogy a COVID-19-pozitív kórházi alkalmazottak száma csökken a vakcinázásnak köszönhetően. A második adag oltóanyagot már valamennyi kórházi dolgozó megkapta. Jelenleg 13 alkalmazott munkaképtelen, további öt karanténban van.

Az igazgató elmondása szerint a kórházban végrehajtják a tervezett műtétek egy részét, mivel a műtétre váró, nem COVID-19 betegségben szenvedő páciensek állapota is romlik. A kórházban továbbra is betartják a szigorú járványellenes óvintézkedéseket, így minimális a kockázata annak, hogy egy negatív teszteredményt produkáló páciens megfertőződik az intézményben. A betegfelvétel előtt minden pácienst letesztelnek, a pozitív és a negatív teszteredményt produkálók egyáltalán nem érintkeznek egymással. Mindnyájan egyéni védőeszközöket használnak, az alapos fertőtlenítés pedig alapkövetelmény, hangsúlyozta Jaška.

A komáromi kórház hivatalos oltóközpont. Január 7. óta 4707 személy kapta meg itt az első, 3077 pedig a második adag vakcinát. Múlt hét óta az érdeklődők a kíméletesebb antigén tesztekkel is leteszteltethetik magukat a kórház tesztelőállomásán, ez esetben a törletet az orr elülső részéből veszik. Igényelhető a nyálból vett mintán alapuló PCR teszt is. Az új tesztek iránt nagy az érdeklődés.


(TASR)