A komáromi sebészek új technikát alkalmaznak a hasfali sérv műtéti kezelésére

2019. október 16. - 20:49 | Régió

A komáromi kórház sebészei Szlovákiában elsőként sikeresen alkalmaztak egy innovatív technikát a hasfali sérv műtéti kezelésére.

A komáromi sebészek új technikát alkalmaznak a hasfali sérv műtéti kezelésére
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Ez utóbbi a laparoszkópos eljárás tökéletesített változata, amelynek köszönhetően a páciensnek kevésbé fájdalmas a műtét utáni időszak, és nagyon gyorsan visszatérhet a hétköznapi életviteléhez. Maga a műtét azonban technikai szempontból igényesebb a hagyományos laparoszkópos műtétnél.

„Az első két pácienst sikeresen megműtöttük. Már otthon vannak, jól érzik magukat”

– közölte Martina Pavliková, az Agel csoport szóvivője. Ez utóbbihoz tarozik a komáromi kórház is.

A műtét során az ún. eTEP technikát alkalmazzák. Eduard Csekes műtőorvos az új eljárás pozitív hozadékai között a műtét utáni fájdalom mérséklődését említette, továbbá azt, hogy csökken a sebgyógyulási szövődmények, valamint a sérv kiújulásának kockázata. A páciensek ráadásul nagyon gyorsan felgyógyulnak, és rövid időn belül újra dolgozhatnak, fizikai aktivitásokat is végezhetnek.

Rudolf Pelikán, a kórház igazgatóhelyettese elmondta: a komáromi orvosok több, külföldi iskolázáson is részt vettek. A komáromi kórház rendelkezik az új típusú műtéthez szükséges felszereléssel. Az újféle laparoszkópos eljárás ugyanakkor nem minden típusú sérv kezelésére javallott, figyelmeztetett Pavliková.

TASR

Címkék: komáromi kórház