A komáromi villamosvonal-hálózat kiépítéséről

2021. június 3. - 18:58 | Kultúra

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

A komáromi villamosvonal-hálózat kiépítéséről
Archív felvétel

(CXXXV. rész)

„Mindenesetre fordulópontot jelentene városunk fejlődésében, ha szakaszjegyet válthatnánk a csilingelő komáromi villamosvasúton“ – üdvözölte a Komáromi Ujság 1915. augusztus 5-i 31. száma a kereskedelemügyi magyar királyi miniszter 1915/44348-as jelzetű leiratát, mely szerint Vikár János, a budapest–újpest–rákospalotai helyi érdekeltségű villamosvasút igazgatója szabványos nyomtávú, villamos üzemű közúti hálózat kiépítését tervezi Komárom szabad királyi városban.

Az előmunkálati engedély alapján a vonal Komárom állomásáról indulna a Duna-hídon, a Baross Gábor-, a Kishíd-, a Vármegye-, a Kórház-, a Deák Ferenc– és a Kertész utcán át Újkomárom állomásáig, majd a fővonalból a Nagyigmándi úton leágazódna és az Országúton át Újszőny felé a Széna térbe torkollana.

Az említett regionális lap lokálpatrióta szerkesztői úgy vélik: a tervezett útiránynál „megfelelőbb és forgalmasabb volna az a vonal, amely a Baross utcától a Nádor utcán, a Klapka téren, a Városháza és a Jókai utcán át érné el a Kossuth teret, onnét a Rákóczi út sarka érintésével a Tolnai utcán végig a Kísér soron haladna az újkomáromi állomásra“.

Az újságírók által javasolt útvonalmódosítás – egyébként nagyon pontos helyismeretből ered – a következő közhivatalokat érintené: pénzügyigazgatóság, adóhivatal, vármegyeháza, megyei árvaszék, gazdasági egyesület, államépítészeti hivatal, bencés székház, a kultúrpalota, a városháza, kultúrmérnökség, a három gyógyszertár, folyammérnökség, rendőrség, főposta, távirda, telefonhivatal, a polgári fiú-, leány- és közös iskola, a három nagy templom, a római katolikus, a református és az evangélikus lelkészi hivatalok stb., stb.

Az imertetett közlemény betűje szerint a majdani üzemeltetéshez szükséges villamosenergia előállítására a Duna vízereje szolgálna. Az olcsó üzemköltség aztán lehetővé tenné azt is, hogy a gázvilágítást a városban villanyvilágítás váltaná föl.

*

A komáromi Apolló mozgószínház műsora 1915. augusztus 5-én és 6-án, csütörtökön és pénteken: Varázsdal – dráma három felvonásban, 7–én és 8-án, szombaton és vasárnap Steinhard Géza és társulata fellépésével Dódi karriérje – bohózat előjátékkal, négy felvonásban.

Lelkes Vince