Komáromnál és Érsekújvárnál lecsaptak a pénzügyőrök, pedig óvatos volt az olajos banda

2021. június 11. - 13:40 | Régió

Amanda fedőnévvel indítottak akciót a szlovák pénzügyőrök, három személyt tartóztattak le, és több ezer liter ásványi olajat foglaltak le.

Komáromnál és Érsekújvárnál lecsaptak a pénzügyőrök, pedig óvatos volt az olajos banda
Facebook

A hatóság nyomozóhivatala (KÚFS) felszámolta azt a bandát, amelyik illegálisan kereskedett ásványi olajjal, amivel az államot 80 ezer eurós kár érte. Az Amanda akció keretében két házkutatást tartottak, és ellenőriztek öt nem lakás célú helyiséget a Komáromi és az Érsekújvári járásban.

A szervek fuvarokmányokat, okirati bizonyítékokat, pecséteket, telefonokat, különböző adathordozókat, útdíjfizető fedélzeti eszközöket, három teherautót és ásványiolajszagú folyadékot foglaltak le, továbbá rátették a kezüket 15 ezer euró készpénzre, illetve 11 ezer cseh koronára. A hatóságok három személyt gyanúsítottak meg adó- és járulékcsalással, amiért 4-től 10 évig terjedő börtönbüntetés jár.

Az olajos banda az ország egész területén tevékenykedett, felvásárolta és forgalmazta a külföldről származó ásványi olajat, amit a dokumentumok bizonysága szerint egy harmadik országban értékesítettek volna. Azonban a benzinkészítésnek ez a mellékterméke, ami kenőolajtól kezdve egészen az orvosi tisztaságú ásványi olajig felhasználható, nem hagyta el Szlovákia területét. Ezzel a gyanúsítottak áfacsalást és jövedéki termékre elkövetett költségvetési csalást követhettek el. A bűnbanda óvatosan kezelte ezt az üzleti húzást, a biztonság kedvéért a teherautókat mindig személyautóval kísérték, hogy simán menjenek a dolgok.

(TASR/para)