Komcsi besúgók alkonya - nem mentheti föl őket pár gátlástalan ex vagy nem ex spiclikolléga megvásárolt vagy kizsarolt vallomása!

Az Alkotmánybíróság illetékes szenátusa (Mészáros Lajos, Ladislav Orosz, Ľudmila Gajdošíková) október 12-én nem csupán jelentős döntést hozott, hanem laikus szemmel nézve precedens értékűt is.

Történt ugyanis, hogy az előadóbíróként a Dunaszerdahelyen élő Mészáros Lajos által fémjelzett verdikt megsemmisítette az alsóbb szintű döntések tömkelegének butaságait, melyek szerint végeredményben jogtalanul vezette a Nemzeti Emlékezet Intézete Andrej Babišt a besúgó-aktákban. 

Ez most az ANO párt vezetőjére és potenciális új cseh miniszterelnökre nézve nagyon ciki. Mert azok a valaha  állambiztonságnak dolgozó tanúk, akik tisztára igyekeztek őt mosni, e szenátus szerint nem szavahihetők. (Ráadásul nem is tanúskodhattak volna, hiszen titoktartási kötelezettségük alól információim szerint senki sem mentette fel őket (csupán utólag, köszönjük az illetékeseknek, lehet tippelni, igen, a belügy), szóval amúgy is inkorrekt hát minden tanúi megnyilatkozásuk.) De ha ők nem, akkor senki sem hiteles, aki a meglévő dokumentumok szerint a komcsi állambiztonságnak melózott – íme az egyik olyan precedens, amelyiknek nem csupán jogi, hanem erkölcsi következményei is vannak/lesznek.

Kimondatott még, hogy Nemzeti Emlékezet Intézete a jövőben nem lesz perelhető ilyen ügyekben, hiszen – mily logikus, mégis alkotmánybírósági döntés kellett hozzá – az csupán archiválja, kezeli, s a törvények értelmében nyilvánosságra hozza a dokumentumokat. Következésképpen a dokumentum önmagáért beszél saját értékével. (Miként egy múzeum sem vétkes abban, ha a benne fekvő tőrrel megöltek valakit 500 éve…) Ez is precedens.

Az tehát egy dolog, hogy Babiš mennyire volt estébés és „Bureš”, noha korántsem lényegtelen, sőt nagyon is lényeges. Fontos viszont, hogy az ilyen perekben sokkal alaposabb vizsgálat alapján lehet majd csak döntéseket hozni, nem lesz elég pár gátlástalan ex vagy nem ex spicli megvásárolt vagy kizsarolt vallomása. A NEI pedig végezheti a dolgát.

Mert ebben az országban volna rá igény, míg máshol…

Alkonyul hát lassan a besúgóknak, de azzal tán ki fog kelleni békülnünk, hogy míg az igazság felderítésének módszertana a gyakorlatban is letisztul és olajozottan kezd forogni, addigra a kiderített tények egyre kevésbé lesznek aktuálpolitikai szempontból jelentősek, s inkább a múlt értelmezését és a történelmi igazságok felderítését szolgálják majd.