A Komenský Egyetem Bölcsészkara támogatja a sztrájkoló tanárokat

2016. február 8. - 14:55 | Belföld

A pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsészkarának (FiF UK) vezetése, pedagógusai és hallgatói hétfői ülésükön egy közös nyilatkozatot fogadtak el, mely szerint támogatják az országban sztrájkoló tanárokat.

Az akadémiai közösség a jövő héten - a nyári szemeszter kezdetén - valamilyen konkrét formában is kinyilvánítja támogatását, ám azt még nem döntötték el, pontosan hogyan.

"A sztrájk szuper, de a tiltakozás megszervezése egy kicsit bonyolult, ehhez időre van szükség, és nem tudom, van-e időnk" - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek a FiF UK akadémiai szenátusának elnöke, Ivan Lacko. "A mai összejövetel célja az volt, hogy felmérjük, van-e egyáltalán érdeklődés az ilyen témák iránt. Úgy gondolom, megbizonyosodhattunk arról, hogy bizony van érdeklődés az oktatásügy helyzete iránt" - tette hozzá Lacko.

A találkozón megjelent a kar dékánja, Jaroslav Šušol is, aki szintén támogatását fejezte ki. "Azt gondolom, hogy a szlovák iskolaügy sok tekintetben nagyon rossz helyzetben van. A legfőbb problémát az oktatásügy alulfinanszírozottságában látom, amely az összes eddigi kormány felelőssége" - nyilatkozta Šušol.

A Szlovákiai Tanárok Kezdeményezésének (ISU) felhívására január 25-én éles, meghatározatlan idejű sztrájkba kezdett országszerte a tanárok egy része. A szervezők szerint a sztrájk legfőképp azért indult, mert a kormány és az oktatásügyi tárca már jó ideje ignorálja a szakmai szervezetek ajánlásait, követeléseit, és mert az oktatásügy méltatlanul alulfinanszírozott.

(para)