A komlótól a sörig – kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban

2018. május 9. - 13:25 | Kultúra

A múltban a sörnedű több civilizáció számára a táplálkozás fontos eleme volt, a kiváltságos és az alacsonyabb társadalmi rétegekben egyaránt.

A komlótól a sörig – kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban

A nagytapolcsányi (Topoľčany) Tribecsi Múzeum az 1980-as évektől foglalkozik a komlótermesztés, a malátakészítés és a sörfőzés kutatásával és dokumentálásával. A műtárgygyűjteményében több mint 15 000, ehhez a témához kapcsolódó tárgy található. A komlótól a sörig c. kiállítás a látogatóknak bemutatja a sörgyártás folyamatát, kezdve a szükséges alapanyagok kiválasztásával és termesztésével egészen a kész termék előállításáig.

Egyben célul tűzi ki azt is, hogy a kiállítás tablóin megismertesse a közönséget a sör, a sörfőzés, a kocsmák, a fogadók, a csapszékek történetével és a sör szerepével az egyes történeti korokban. Sokféle tárgyat láthatunk itt, amelyek a komló termesztéséhez és feldolgozásához, a sör tárolásához és fogyasztásához kapcsolódnak. Ilyenek a korabeli sörkészítő eszközök, a kisebb gépek, az üvegből, kerámiából és kőcserépből készült régi sörösüvegek, korsók, poharak, söröskancsók, és a sörrel kapcsolatos gyűjtőszenvedély kedvelt tárgyai, a söralátétek, különféle címkék, fémdobozok, emléktárgyak és jelvények. Nem hiányoznak a Nagytapolcsány városa valamikori címerében is szereplő Topvar sörgyár emléktárgyai sem.

A szervezők szerettel várnak mindenkit a kiállítás megnyitójára a Galántai Honismereti Múzeumba 2018. május 19-én, 17.30 órai kezdettel. A kiállítást bemutatja Mgr. Ondrej Godál, közreműködik a galántai Joseph Haydn Művészeti Alapiskola. Kísérő program sörbemutató és sörkóstoló lesz, és cseh és szlovák countryzene az OuKeY együttes jóvoltából.

A kiállítás 2018.09.08-ig látható.


(Danter Izabella)