Kommunisták és fasiszták nem lehetnek a KDH tagjai

2016. augusztus 22. - 09:58 | Belföld

Alapszabályban tiltanák a tagságba történő felvételét olyan személyeknek, akik az előző rendszerben a titkosszolgálat (ŠtB) ügynökei, vagy azzal együttműködő személyek, valamint kommunista vagy fasiszta ideológiát követő pártok, népi milíciák tagjai voltak.

Kommunisták és fasiszták nem lehetnek a KDH tagjai
Fotó: TASR

"Ha ez a javaslatunk átmegy, akkor a KDH lehet Szlovákiában az első, Európában pedig az elsők egyike, amely a tagságot illetően elhatárolódik az olyan személyektől, akik aktívan támogattak vagy támogatnak olyan ideológiákat, amelyek embertömegeket meggyilkolásáért felelősek" - nyilatkozott Stano Župa a KDH sajtóosztályáról.

Emlékeztet arra, hogy Szlovákiában ma is léteznek olyan pártok, amelyek ezeket a pusztító ideológiákat támogatják, és vannak is újabb és újabb tagjaik.

Volt kommunistákat és ŠtB-ügynököket megalakulásától kezdődően nem vesz fel az SaS sem. Náluk számít az is, hogy az illető erkölcsi bizonyítványa tiszta legyen, nem lehet adóssága a Szociális biztosítóval, egészségbiztosítóval és az adóhivatallal szemben sem, továbbá nem rejtőzhetnek "csontvázak" a szekrényében. Ennek ellenére azért az SaS is belefutott már néhány bakiba. Az idei parlamenti választási listájuk 140. helyén szerepelt például Michal Albert szerepelt, aki korábban az ĽSNS vezetőjének, Marián Kotlebának dolgozott. Miután ez kiderült, levették a listáról, és technikai malőrként írták le a cselekményt.

(TASR/para)

Címkék: KDH, fasizmus, kommunizmus