Komoly bejelentésre készül a főügyész, miután Čaputovánál elszakadt a cérna

2023. szeptember 13. - 08:33 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész a közösségi oldalán jelezte, hogy fontos bejelentésre készül.

Komoly bejelentésre készül a főügyész, miután Čaputovánál elszakadt a cérna
Fotó: TASR/Pavol Zachar

Az ügy előzménye, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök alkotmányértelmezést kért a főügyész tevékenységével kapcsolatban.

"Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a közte és Maroš Žilinka főügyész között fennálló alkotmányos vita miatt" – közölte kedden az elnök szóvivője, Martin Strižinec.

Čaputová azért döntött így, mert Maroš Žilinka nem volt hajlandó a rendelkezésére bocsátani a Főügyészség 363. paragrafusa szerinti határozatokat. A köztársasági elnök azt állítja, hogy az alkotmány szerint a főügyésznek együttműködést kell biztosítania az elnökkel az alkotmányos szervek megfelelő működésének biztosítása érdekében.

Čaputová még márciusban levélben kérte a főgyésztől, hogy bocsássa rendelkezésére azokat a 363. paragrafus szerinti határozatokat, amelyeket ő és helyettese hozott 2020. december 10-től, amikor Žilinkát kinevezték főügyésznek. Minden olyan határozatot látni akart, amelyet a 363-as paragrafusra hivatkozva jóváhagyott vagy elutasított.

Žilinka még áprilisban azt válaszolta, hogy nem tesz eleget Čaputová kérésének. "A szükséges mértékű együttműködés biztosítása törvénysértést jelentene a főügyész részéről" - írta válaszában. Az államfő szerint viszont Žilinka téved, azzal érvelt, hogy a főügyésznek biztosítania kell a szükséges együttműködést az elnökkel az alkotmányos szervek megfelelő működése érdekében.

A történtekre reagálva Maroš Žilinka csütörtökön reggel a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az államfő alkotmányértelmezési javaslatával összefüggésben "alapvető és komoly nyilatkozatot tesz az elkövetkező napokban", miután visszatért a külföldi szolgálati útjáról.


(parameter)