Komoly bizonyítékok lehetnek a rendőrség birtokában, ha végrehajtották a gútai akciót

Peter Vačok volt nyomozó szerint a rendőrségnek elegendő bizonyíték kellett a Kuciak-ügyben.

Komoly bizonyítékok lehetnek a rendőrség birtokában, ha végrehajtották a gútai akciót
Fotó: Paraméter

Peter Vačok volt nyomozó és jelenlegi ügyvéd pénteken a TASR-nek elárulta, hogy a rendőrségnek bizonyára elegendő bizonyítéka volt ahhoz, hogy csütörtökön (szeptember 27.) elfogja azokat a személyeket, akik feltehetőleg részt vettek Ján Kuciak és jegyesének meggyilkolásában.

„Magából a tényből, hogy letartóztattak személyeket, és hogy házkutatásokat hajtottak végre, feltételezhető, hogy ezekre a főügyész adott engedélyt, a házkutatási engedélyt pedig biztosan a bíróság adta ki. A rendőrségnek ezért nagy valószínűséggel elegendő és kielégítő bizonyítéka volt az ügyben, hogy ilyen lépések megtételét kezdeményezze, ez pedig jó előjele annak, hogy az ügy hamarosan megoldódjon" – magyarázta Vačok.

A rendőrség csütörtök reggel több személyt is őrizetbe vett, akiket erőszakos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Pontosabb információkat egyelőre nem közöltek, hogy ezzel ne akadályozzák a nyomozás menetét. A Főügyészség sem akar bővebb tájékoztatást adni az eljárás menetéről, és az újságíróktól is azt kéri, hogy legyenek visszafogottak a tájékoztatás során.

A rendőrségnek és a felügyelő ügyésznek - csütörtök reggeltől számítva - 48 órája van arra, hogy indítványozza az előzetes letartóztatást. Az indítvány benyújtásától kezdve a vizsgálóbírónak 72 órája lesz arra, hogy döntsön a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról. A döntésnek tehát legkésőbb hétfőig (október 1.) kellene megszületnie.


(TASR)