Komoly fizetésemelést kap Orbán Viktor, és ezentúl ő dönti el, melyik embere mennyit keres

2022. június 4. - 12:42 | Külföld

MAGYARORSZÁG - Egy frissen benyújtott törvényjavaslat alapján Orbán Viktor magyar miniszterelnök hamarosan jelentős fizetésemelésre számíthat.

Komoly fizetésemelést kap Orbán Viktor, és ezentúl ő dönti el, melyik embere mennyit keres
Orbán Viktor (Fotó: TASR/AP - illusztráció)

Orbán Viktor miniszterelnökként eddig 1,5 millió forintot (3800 euró) keresett havonta, ami kétmillióval volt kevesebb, mint a magyar parlament elnökének 3,5 millió forintos (8900 euró) fizetése. Az új törvényjavaslat szerint a kormányfő és a házelnök azonos díjazásban részesül majd, tehát a miniszterelnök fizetése több mint a duplájára nő. Orbán Viktor emellett jogosult lesz havi 1,3 millió forint (3300 euró) képviselői alapfizetésre is - írja a Telex.

Amíg a törvényjavaslatot el nem fogadja a parlament, addig a miniszterelnök a kormány egyik legrosszabbul fizetett tagja marad, hiszen a miniszterek többsége jelenleg 2 millió forint (5100 euró) körül keres.

A javaslat szerint a jövőben a miniszterelnök szabadon dönthet a miniszterek, az államtitkárok, a kormánybiztosok, illetve a miniszterelnöki biztos és a miniszterelnöki megbízott díjazásáról - írja a 444. A törvény eddig úgy rendelkezett, hogy ezekben a pozíciókban nem haladhatta meg a fizetés a magyarországi havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.

(parameter)