Komoly gondjai lennének Szlovákiának, ha kitörne egy esetleges háború

2016. február 20. - 13:48 | Belföld

Évről évre ugyanis egyre több férfi él azzal a lehetőséggel, hogy előzetes nyilatkozat alapján egy esetleges háború kitörésekor megtagadja a rendkívüli katonai szolgálatot.

A Topky információi szerint Szlovákiában idén eddig 5125 férfi adta be hivatalos úton a lelkiismereti nyilatkozatot, amely arról szól, hogy háború esetén elutasítják a besorozást.

Ez a szám azonban még növekedhet, hiszen több járási hivatalban még nem dolgozták fel a beérkező nyilatkozatokat – tájékoztatott Martin Čambalik, a védelmi minisztérium kommunikációs osztályának vezetője.

A 2006-ban hatályba lépett 569/2005-ös és 570/2005, azaz a honvédelmi kötelezettségről, illetve az alternatív szolgálatról szóló törvény szerint minden, szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező férfi hadkötelessé válik abban az évben, amikor betölti 19. életévét.

Békeidőben azonban minden januárban be lehet nyújtani egy ún. lelkiismereti nyilatkozatot, amelyben a hadköteles illető leszögezi, hogy semmilyen esetben sem volna képes fegyverrel ártani másoknak.


-para-