„Komoly témáról van szó” – Szlovákia reagált rá, hogy Csehország ellenőrzéseket vezet be a közös határátkelőkön

2022. szeptember 27. - 10:24 | Belföld

A határátkelőhelyeken történő ellenőrzések bevezetéséről EU-s szinten kell tárgyalni – nyilatkozta Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője arra reagálva, hogy Csehország az illegális bevándorlás előfordulásának növekedése miatt ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a Szlovákiával közös határain. A szóvivő szerint a belügyi tárca tiszteletben tartja a döntést.

„Komoly témáról van szó” – Szlovákia reagált rá, hogy Csehország ellenőrzéseket vezet be a közös határátkelőkön
Illusztráció (Fotó: TASR)

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert cseh kollégája, Vít Rakušan tájékoztatta az intézkedésről. „Komoly témáról van szó, amiről az Európai Unió szintjén kell tárgyalni. Szlovákia szorgalmazza, hogy ilyen tárgyalások megtörténjenek” – nyomatékosította a szóvivő.

A minisztérium szerint Csehország lépése befolyással van a többi európai országra is. „A bevándorlók kérdésében fontos szerepet játszik a schengeni övezet létezése. Tény, hogy Szlovákia, Csehország és más európai országok is úgynevezett másodlagos migrációval küzdenek. Az emberek, akik érkeznek, nem akarnak az adott országban maradni, csupán migrációs útvonalként szolgál nekik” – tette hozzá Eliášová.

Hozzátette: a Magyarországgal közös határokkal kapcsolatban érvényben van egy megállapodás, amely szerint szlovák és magyar területen is fokozzák a járőrözéseket a határok mentén.

Csütörtöktől a cseh rendőrség a Szlovákiával közös határátkelőkön ellenőrzéseket hajt majd végre. Konkrétan 17 közúti, hét vasúti és három folyami átkelőről van szó. Az intézkedés egyelőre tíz napig lesz érvényben.


TASR/para