Komoly tervekkel állt elő egy nagybefektető: öt régióban teremtene munkahelyeket

Az elkövetkező tíz évben az ország öt régiójában létesítene hulladékfeldolgozó központot az Ewia vállalat.

Komoly tervekkel állt elő egy nagybefektető: öt régióban teremtene munkahelyeket
Fotó: TASR - illusztráció

A cég fő profilját a hulladék-újrahasznosítás képezi: a szemét megközelítőleg felét újrahasznosítják, másik feléből pedig hőt és elektromos energiát nyernek ki.

A megközelítőleg 600 millió eurós befektetés a nagyszombati, a nyitrai, a besztercebányai, a trencséni, a zsolnai és a turócszentmártoni régióban valósulhat meg.

Ľubomír Šoltýs, a projekt főbefektetőjének társtulajdonosa elmondta, céljuk az, hogy Szlovákiában is teljesértékű és működőképes alternatívát tudjanak kínálni az hulladék felhasználására, amely számos nyugati országban már működik.

Az Ewia vezérigazgatója, Marián Christenko elmondta, egyetlen központ 130 ezer tonna szemetet lesz képes feldolgozni évente, ebből 85 tonna a háztartásokból származó kommunális szemét, 45 tonna pedig az iparból származó hulladék.

Minden egyes feldolgozóközpontban megközelítőleg kétszáz embernek kínálnak majd munkát, ami azt jelent, hogy országszerte közel ezer munkahelyet igyekeznek teremteni.

A hulladék feldolgozásával kapcsolatos bizonyos alternatívákat gyakran ellenzi a lakosság, főként ami a szemét égetését illeti. Christenko hangsúlyozta, a központjaikban olyan alternatívák menték folyik majd a hulladék feldolgozása, amely teljesen biztonságos. Azzal érvelt, hogy számos nyugat-európai nagyvárosban, Bécsben, Koppenhágában vagy Londonban is működnek hasonló feldolgozók – Európában egészen pontosan 522 ilyen létezik.

Szlovákiában jelenleg 359 kilogramm kommunális hulladék esik egy főre, ennek 60 százaléka hulladéklerakókon köt ki, 30 százalékát szelektáljuk és csak a 10 százalékát használjuk fel energiaelőállításra. Amennyiben a jövőben is ilyen ütemben zajlik a hulladéktermelés, a jelenleg meglévő lerakók megközelítőleg 2028-ra teljesen megtelhetnek.

Šoltýs elmondta, a projekttel fel akarják hívni az emberek figyelmét a hulladéklerakók problémájára. „Sokat beszélnek róla, hogy meg kell oldanunk a problémát, de a valóságban senki nem tesz lépéseket” – mondta, majd hozzátette, az Ewia készen áll a projekt megvalósítására abban az esetben is, ha nem kapnak támogatást az államtól, az Európai Uniótól vagy további befektetőktől.


(TASR)