Komoly vádakkal illették az egészségügyi minisztériumot, a szakszervezeti képviselők már megszólították Čaputovát: „Megsértik a betegek jogait!”

2021. július 27. - 12:33 | Belföld

Az Orvosi Szakszervezeti Szövetség felszólította az Egészségügyi Minisztériumot, hogy következetesen kezdje meg az ellenőrzési és tájékoztatási szerepének betöltését a kórházak orvos- és nővérhiányának kérdésében.

Komoly vádakkal illették az egészségügyi minisztériumot, a szakszervezeti képviselők már megszólították Čaputovát: „Megsértik a betegek jogait!”
Vladimír Lengvarský (TASR)

Az állami intézményt a beteg tájékoztatáshoz és a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való jogának megsértésével gyanúsítják. Az Egészségügyi Minisztérium ezt a vádat azonban elutasítja. A szakszervezet ezért a jogvédőhöz és a Szlovák Köztársaság elnökéhez, Zuzana Čaputovához fordultak.

Több mint három évvel ezelőtt az Orvosi Szakszervezeti Szövetség, valamint az ápolók és szülésznők szakszervezete elindította a „Ne kiabálj a nővérrel, írj a minisztériumnak” nevű (Nekrič na sestru, napíš ministerstvu) kampányt.

A betegek és hozzátartozóik fordulhatnak hozzájuk, ha azt gyanítják, hogy az osztályokon nincs elegendő személyzet, hiszen az Egészségügyi Minisztériumnak kell felügyelnie az adott kórházi osztály személyzetét.

„Ennek a kampánynak a lényege nem csupán az ápolók és az orvosok hiányára való figyelem felhívása volt, hanem annak megmutatása is, hogy a betegeknek jogukban áll, hogy megfelelő számú egészségügyi személyzet legyen a szolgálatukra a kórházi kezelésük során”

– mondta Peter Visolajský, az orvosi szakszervezet vezetője.

Azt állítja, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) azt mondta nekik, hogy a betegeknek, az ápolóknak és az orvosoknak nincs joguk tudni a vizsgálatok eredményét.

„Ezek szerint a szlovák betegeknek nincs joguk tudni, hogy melyik kórházban nem biztosítanak megfelelő számú orvost és nővért a betegek számára, vagyis melyik kórházban van meg az előfeltétele megfelelő egészségügyi ellátásnak”

– tette hozzá Visolajský.

Az egyesület azt állítja, hogy az ellenőrzések eredményeiről szóló információk nyilvánosságra hozatalának oka az Egészségügyi Minisztérium szerint az, hogy egyetlen törvény sem írja ezt elő, illetve az alkalmazottak személyes adatainak védelme.

„Több mint három év elteltével nemcsak, hogy nem tudtuk meg az ellenőrzések eredményét, hanem tudomásunkra jutott, hogy sok magánlétesítményt három évig nem ellenőriztek. A miniszter azt írta nekünk, hogy a magasabb területi egységektől kérjük az ellenőrzést” – tette hozzá a szakszervezeti tag, Miroslav Mendel.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová erre azt válaszolta, hogy

a minisztérium aktívan foglalkozik a panaszokkal, számos rendkívüli és tervezett felügyeleti intézkedést hajtott végre a megkérdezett egészségügyi szolgáltatóktól beérkező panaszokhoz mérten, és a jogszabályoknak megfelelő felügyeletet folytatott.

Elmondása szerint a felügyelet eredményeit feldolgozták és átadták az ellenőrzött szervezeteknek. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményeit megvitatták. Eliášová azt is hozzátette, hogy a minisztérium tájékoztatta az Orvosi Szakszervezeti Szövetséget és az Ápolók és Szülésznők Szakszervezetét panaszaik kezelésének módjáról.

Eliášová továbbá leszögezte, hogy a minisztérium nem köteles az eredményekről beszámolni az említett szakszervezeteknek.

(čas.sk)