Komoly változás jöhet hamarosan az üzletekben, búcsút inthetünk egy alapvető dolognak

2023. augusztus 7. - 13:55 | Belföld

Magával viszi a vásárlás után kapott számlát? Az emberek többsége nem, így a pénztári elismervények a leggyakrabban még az üzletben a kukában végzik.

Komoly változás jöhet hamarosan az üzletekben, búcsút inthetünk egy alapvető dolognak
Fotó: TASR - illusztráció

Franciaországban éppen ezért forradalmi újítással álltak elő: az üzletek augusztustól nem kötelesek kizárólag papíralapú számlát adni a vásárlóknak, ezeket ugyanis az elektronikus bizonylatok helyettesíthetik.

A vevők kérésére természetesen továbbra is kiállítanak papíralapú elismervényt a vásárlásról. A törvénymódosítástól azt várják, hogy egy szupermarket évente fél tonna papírt spórol majd meg.

Környezetbarát lépésről van szó ugyanis, amelynek célja a papírhasználat csökkentése. Már Szlovákiában is akad néhány üzletlánc, amely lehetővé teszi az elektronikus számla kiállítását – hívta fel a figyelmet a Tvnoviny.sk.

A pénzügyminisztérium közölte, Szlovákiában egyelőre nem fontolgatják a franciaországihoz hasonló intézkedés bevezetését, tény azonban, hogy 2019-től az üzletek elektronikus számlákat is kiállíthatnak. Ennek feltétele a törzsvásárlói kártya vagy az alkalmazás használata.

Szlovákiában néhány hónapja a COOP Jednota vásárlói is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A Terno és a Kraj üzleteiben megkérdezik a vásárlókat, hogy papíralapú vagy elektronikus számlát kérnek-e.

A Billában jövőre tervezik az elektronikus számlák bevezetését, és már a Kaufland is teszteli az új rendszert, konkrét dátumot azonban még nem tudtak mondani. Hasonló választ adott a Tesco is.


(tvnoviny.sk)

Címkék: számla, vásárlás, üzlet