Komoly veszélyben a csallóközi ivóvízkészlet - még mindig csak a felelősöket keresik

2016. szeptember 29. - 15:27 | Belföld

Az Istrochem (egykori Dimitrovka) veszélyes hulladékokat tartalmazó, mintegy 50 éve épített vereknyei (Pozsony - Vrakuňa) szemétlerakatánál a talajba szivárgó arzén és cián megállíthatatlanul közelít Közép-Európa legnagyobb ivóvízkészletéhez, ami a Csallóköz alatt található.

A vereknyei Juraj Štubniak állítja, senki nem tesz semmi a lerakat felszámolása érdekében, holott a veszély egyre nagyobb. 2002 óta Vereknyén tilos a kútból nyert víz felhasználása, mert tele van veszélyes kémiai anyagokkal. Mindenki csak hangoztatja, hogy meg kell oldani a problémát, de senki nem cselekszik ennek érdekében. Štubniak állítja, hivatalról hivatalra járt, és megfordult a környezetvédelmi minisztériumban is.

Fotó: Miro Miklas

Az említett lerakat (Fotó: Miro Miklas)

A korábbi környezetvédelmi államtitkár már párszor meg is ígérte, elkezdik a lerakat felszámolását, de azóta sem történt semmi, holott teljesen tisztában vannak azzal, hogy Vereknye alatt mondhatni időzített bomba van elásva, a veszélyes kémiai anyagok pedig fokozatosan húzódnak a csallóközi ivóvízkészlet felé. Csakhogy a dolgoknak nincs felelőse, pontosabban nem tudni, kit lehetne az egészért felelősségre vonni. Štubniak szerint a pozsonyi önkormányzat a felelős, csakhogy ha a városnak kellene gondoskodnia a lerakat felszámolásáról, a költségvetése szinte teljesen összeomlana.

A kormány egyelőre nem jelölte ki, hogy melyik minisztériumnak kell az üggyel foglalkoznia. Amennyiben az állam úgy dönt, hogy a környezetvédelmi minisztériumnak kell a problémát megoldania, legnagyobb valószínűség szerint európai uniós támogatásokból fogják mindezt fedezni. A legvalószínűbb, hogy az izolálás módszerét fogják választani, amelyre 20-24 millió euróra lenne szükségük. A kérdés csak az, hogy mindez mikor valósul meg. Az izolálás viszont nem számít a legjobb megoldások egyikének, hiszen a jövőben ezzel is számos probléma adódhat. Štubniak szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a mérgező kémiai anyagokat eltávolítanák a talajból, és semlegesítenék. " Ha legalább az izolálás folyamata megkezdődne, már történne valami. Csakhogy egyelőre semmi nem történik, azon kívül, hogy felelős személyeket keresnek" - tette hozzá Štubniak .Vereknyén egyébként annak ellenére, hogy meg van tiltva a kútból történő víznyerés, a veszélyes kémiai anyagokat tartalmazó talaj felett kertek is találhatók, az itt termesztett növényeket pedig a legtöbben kútból öntözik.

A Nový Čas korábbi infografikája szerint a toxikus anyagok a szemétlerakattól már legalább 26 kilométerre is kiterjedtek.

Fotó: Správa firmy Dekonta Slovensko

Nový Čas/para