"Komorabb lett a világ és megfejthetetlen a titok" - Végső búcsút vettek Benkő Gézától

Családja, hozzátartozói, barátai és színésztársai végső búcsút vettek Benkő Gézától.

"Komorabb lett a világ és megfejthetetlen a titok" - Végső búcsút vettek Benkő Gézától
Fotók: Paraméter

A vasárnap elhunyt szlovákiai magyar színművész temetésére csütörtök délután, a komáromi temetőben került sor. A gyászszertartáson több százan vettek részt.

Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója régi cimboraként, megbecsült kollégaként búcsúztatta Benkő Gézát. A színészbarátjáról megjegyezte, tudni vélte mindenki, nem volt való neki a megállapodottság, annak érzése megfojtotta őt, ezért szabadúszóként rengeteg helyen dolgozott. Mindehol megszerették, mindent vállalt, csak egyre nagyobbak lettek a távolságok.

“Értem én, hogy úton lenni boldogság, megérkezni a halál”, és úgy vélte, Benkő a végtelent kergette maga előtt.

“Minden kellett Gézának, a teljességet vette célba, minden áron”, és így, hogy elment, komorabb lett a világ és megfejthetetlen a titok.

Tóth Hamvas Bélát idézte, aki szerint az élet nem fogy el, az abban az arányban gazdagszik, ahogy elszórják. “Hát barátom, te aztán nem spóroltál semmivel”, lobogtál, égettél, világítottál – hangzott el a 48 éves korában elhunyt színésszel kapcsolatban.

“Élve meghalni, vagy meghalva élni - aki ezt elérte, az szabad és aki szabad, belátja, nem érdemes mást, csak a legtöbbet...talán ezt kerested, és remélem, megtaláltad...most, hogy váratlanul véget ért az utolsó felvonás, a szabadság más minősége vár rád, nyughatatlan lelked találjon nyugalmat odaát.”

- fejezte be búcsúbeszédét a Jókai Színház vezetője.

A szertartáson felcsendült Benkő Géza hangja is, egy bejátszásban legutóbbi monodrámájának fináléját hallgatták könnyes szemmel az egybegyűltek:

(parameter)