Kongatják a vészharangot a csallóközi ivóvíz miatt

2018. február 27. - 18:54 | Régió

Nagypakán is szennyezett az ivóvíz és a község ivóvízkészletéből látják el a szomszédos Béke lakóit is – számolt be róla mai sajtótájékoztatóján Anna Zemanová, az SaS képviselője és környezetvédelemi szakpolitikusa.

Kongatják a vészharangot a csallóközi ivóvíz miatt
Illusztráció

Zemanová szerint az ivóvíz itt is atrazinnal szennyezett. Hozzátette: míg a dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal Nagypaka községet tájékoztatta a kialakult helyzetről, Béke lakóit nem. A képviselő szerint országos problémáról van szó, amelynek súlyossága a Slovnaft olajfinomítóban bekövetkezett, 50 évvel ezelőtti balesethez mérhető, amikor Pozsony mintegy 120 ezer lakója csaknem egy évig csupán tartálykocsikból jutott ivóvízhez.

Tomáš Ferenčák, a környezetvédelmi tárca szóvivője szerint a csallóközi ivóvízhelyzet megoldásán a minisztérium tavaly december óta dolgozik. Sólymos felvette a kapcsolatot a közegészségügyi hivatal képviselőivel, ellátogatott az érintett térségbe, találkozott a polgármesterekkel és az itt élő emberekkel is. A miniszter ezen kívül rendkívüli ellenőrzéseket rendelt el a mezőgazdasági üzemekben a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőségen keresztül. Ferenčák hozzátette: ha meglesznek az érvényes eredmények, közzéteszik azokat.

A szóvivő emlékeztetett: a tárca törvénymódosításban szigorította a mezőgazdaságban használatos vegyszerek alkalmazásának ellenőrzését a védett vízgyűjtőterületeken. A törvény átment, az elnök is aláírta, bár Zemanová képviselőasszony nem támogatta – mutatott rá Ferenčák, hozzátéve: a tárca további lépéseket tervez és együttműködik más minisztériumokkal is a helyzet megoldása érdekében.

tasr