Könnyebb a csalók élete, ha minden oltóközpont másféle igazolást állít ki

2021. május 17. - 15:00 | Belföld

Egyre többen próbálnak csalással igazolást szerezni arról, hogy beoltatták magukat koronavírus ellen – tájékoztatta a TASR-t Monika Palušková, az Körzeti Orvosok Szlovákiai Társaságának (Spoločnost všeobecných lekárov Slovenska - SVLS) elnöke.

Könnyebb a csalók élete, ha minden oltóközpont másféle igazolást állít ki
Illusztrációs felvétel (TASR)

Elmondta, hogy a csalók különféle igazolásokat mutatnak be arról, hogy beoltották őket, ezek hitelességét azonban nehéz ellenőrizni, mivel minden oltóközpont másféle igazolást állít ki.

„Az SVLS ezért figyelmezteti az egészségügyi dolgozókat, hogy ne töltsenek ki nemzetközi oltási igazolást olyan személy számára, akiket nem ők oltottak be Covid-19 ellen” - hangsúlyozta Palušková.

A társaság rámutatott, hogy az oltással kapcsolatos adminisztratív feladatokat az oltást végző orvosnak kell elvégeznie és teljes mértékben ő felel érte. Egyúttal azt tanácsolja a többi egészségügyi dolgozónak, hogy azonnal forduljon a rendőrséghez, ha valaki ilyesmivel próbálkozik náluk.

Az körzeti orvosok társasága rámutat, hogy az oltóközpont feladata kiállítani az oltás beadásáról szóló igazolást. „Ez vonatkozik a nemzetközi oltási igazolás kiállítására, lepecsételésére és aláírására is, ha ezt a beoltott kéri” - mondta Palušková, hozzátéve, hogy ennek felelősségét nem lehet áthárítani semmilyen más egészségügyi dolgozóra.

A Szlovákiában kiadott nemzetközi oltási igazolvány szlovák, angol és francia nyelvű.

TASR