Könnyen lehet, hogy eltörlik a veszélyhelyzetet még mielőtt a parlament elé kerülne

2021. május 2. - 15:25 | Belföld

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter szerint elképzelhető, hogy a veszélyhelyzetet még azelőtt eltörlik, hogy a meghosszabbításáról szóló javaslat a parlament elé kerülne.

Könnyen lehet, hogy eltörlik a veszélyhelyzetet még mielőtt a parlament elé kerülne
Fotó: TV Markíza

Kolíková erről a Markíza Na telo című vasárnapi politikai műsorában beszélt. Hozzátette, a veszélyhelyzet szükségességét hétről hétre értékelik, a mostani kedvező járványhelyzet pedig arra enged következtetni, hogy hamarosan eltörölhetik.

Richard Raši (Hlas-SD) szerint a veszélyhelyzet felesleges feszültséget kelt a társadalomban. Hozzátette, a koalíciónak már el kellett volna készítenie egy speciális járványügyi törvényt, amelynek világosan meg kellene határoznia, mikor mi a teendő.

„A járványellenes intézkedéseket fokozatosan kell enyhítenünk, ezért szükségünk van még azokra az intézkedésekre, amelyek a veszélyhelyzet által következnek, és amelyek alapján működhetnek például a kórházak” – reagált a miniszter.

Az oltásokkal kapcsolatban a Hlas-SD azt javasolja, hogy az emberek választhassanak a vakcinák közül. „Ezzel érhetnénk el a legmagasabb beoltottsági arányt” – mondta Raši. Kolíková szerint azonban jelenleg nincs annyi vakcina az országban, hogy választani lehessen az oltóanyagok közül.

A műsorban a Szputnyik V vakcinákat is említették. Raši szerint meg kellene adni az embereknek a lehetőséget, hogy ezzel a vakcinával oltassák be magukat. Azzal érvelt, hogy egy részük csak ezzel lenne hajlandó beoltatni magát. Az orosz oltóanyag adásvételi szerződését – amelyet a héten hoztak nyilvánosságra – azonban botrányosnak tartja, kedvezőtlen feltételek vannak benne ugyanis Szlovákiára nézve. Raši szerint az is kérdéses, hogy a szerződés aláírása során Marek Krajčí előző egészségügyi miniszter nem élt-e vissza a joghatalmával.

Kolíková a műsorban elutasította az ellene felhozott ellenzéki vádakat a vállalkozásával kapcsolatban. Raši kijelentette, amennyiben a miniszter nem tudja tisztázni a helyzetet, a parlament rendkívüli ülésén csatlakoznak a Smer-SD-hez és a bizalmi szavazáson Kolíková leváltását fogják támogatni.


(TASR)