Könnyen lehet, hogy a jövő héten lazítanak a kijárási korlátozáson

2021. május 7. - 09:50 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön megkapta Magyarországról a Szputnyik V vakcina teszteredményeit, és állítólag minden rendben van velük. Erről a tárcavezető, Vladimír Lengvarský számolt be péntek reggeli sajtótájékoztatóján.

Könnyen lehet, hogy a jövő héten lazítanak a kijárási korlátozáson
Fotó: TASR

Most a minisztérium az orosz féllel tárgyalja meg, mi lesz a következő lépés a sok vihart kavart oltóanyaggal kapcsolatban. A miniszter szerint a vakcinával kapcsolatban két megoldás lehetséges. „Engedélyezni vagy nem engedélyezni" - mondta, és hozzátette, a Szputnyikkal csak az orosz fél jóváhagyása után kezdhetik meg az oltást. Az oroszoknak május végéig kell eljuttatniuk a szlovák félhez a Szputnyik V-mintákon végzett vizsgálati eredményeket. Szlovákia összesen kétmillió adag Szputnyik V vakcinát rendelt. A vásárlás feszültséget okozott a kormánykoalícióban, ami kormányátalakításhoz vezetett.

A mozik egyelőre zárva maradnak, de Ján Mikas tiszti főorvos 50 százalékos kihasználtsági korlát figyelembevételével fokozatosan engedélyezi a kulturális rendezvények megtartását. Az ilyen eseményeken csak ülő vendégek vehetnek részt. A rózsaszín járásokban 500 néző ülhet a nézőtéren szabadtéren, zárt térben pedig 250, míg a piros járásokban 200 fővel lehet szabadtéri és 150 fővel beltéri rendezvényt szervezni.

A színházak működésére már van lehetőség, szabadtéri filmvetítésre és koncertekre, vagy éppen fesztiválokra és kiállításokra is.

A kijárási korlátozás az ország legnagyobb részén még mindig este 21 órától érvényes, de Lengvarský és Mikas szerint ez a jövő héten változhat, ami a kormány döntésétől függ.

(TASR/DenníkN)