"Könnyű csalni" - EU-s pénzekkel való cseh, magyar és román kormányzati visszaélésekről szólt egy német köztévés műsor

Élesen bírálta a ZDF német országos köztelevízió egyik tudósítását Andrej Babiš cseh miniszterelnök csütörtökön.

"Könnyű csalni" - EU-s pénzekkel való cseh, magyar és román kormányzati visszaélésekről szólt egy német köztévés műsor
Orbán Viktor és Andrej Babiš (Archív felvétel)

A szóban forgó, a ZDFzoom sorozathoz tartozó szerdai műsor "Könnyű csalni" című epizódja Csehország, Magyarország és Románia példáján keresztül igyekezett szemléltetni, hogy a populistának mondott kormányzati politikusok miként húznak hasznot az általuk bírált Európai Unió támogatási alapjaiból.

"A Cseh Köztársaságnak, Magyarországnak és Romániának van egy közös vonása - milliárdokat kapnak Brüsszelből. Az ottani hatalmasok visszaélnek mindezzel a saját javukra, gyakran az EU értékeinek rovására. Éppen úgy, mint Andrej Babiš" - hangzott el a ZDF műsorában. "Babiš áll több cég mögött, s ezeket az EU euró milliókkal támogatja" - emlékeztetett a ZDFzoom. Hozzátette: az Agrofert nevű vállalat uniós támogatása 42 millió euróról 2014-ben, csaknem megduplázódott 82 millióra 2017-ben.

A ZDF műsorában megszólaltatta Günther Oettinger uniós költségvetési biztos is, aki tavaly felfüggesztette az Agrofert támogatását. Oettinger szerint a Babishoz hasonló pozícióban lévő embereknek el kellene kerülniük az összeférhetetlenséget.

A műsor a multimilliárdos vállalkozó Babišt olyan politikusként mutatta be, aki politikai hatalmával visszaél, hogy befolyásolja a támogatások elosztásának szabályait saját cégbirodalma javára. Babiš viszont azzal érvel: a hatályos törvénynek megfelelően cégeit, köztük az Agrofert holdingot is egy speciális alapba helyezte el, s amíg politikai tisztséget visel, addig nincs ráhatása tevékenységükre.

"Ennek a ZDF-tudósításnak semmi köze a professzionális újságíráshoz" - jelentette ki a cseh kormányfő a ČTK helyi hírügynökségnek nyilatkozva. "2014-ben hagytam ott a céget, s nincs semmi közöm hozzá" - jelentette ki Babiš a ČTK-nak.

Babiš anélkül, hogy konkrét sajtóorgánumokat nevezett volna meg, azzal vádolta a német médiát, hogy elfogult vele és a visegrádi négyekkel (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) szemben. "Ahogy ez a televízió, úgy más bevándorláspárti német sajtóorgánumok is teljességgel kitalált riportokat sugároznak rólam. (...) Nem tetszik nekik, hogy Európában a migráció ellen és a cseh érdekekért küzdök, a mi népünk érdekeiért, s nem az olyan nagy országok érdekeiért, mint Németország vagy Franciaország" - hangoztatta Babiš, aki ellen büntetőeljárást folytat a cseh rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A cseh rendőrség egyébként több éves vizsgálatokat követően szerdán javasolt hivatalos vádemelést Babiš ellen. Az erről szóló döntést most az illetékes ügyészségnek kell meghoznia.

(MTI)