A konténerek „sebészei”, akik nemzetközileg is kimagasló munkát végeznek a METRANSNÁL!

2022. július 2. - 14:16 | Régió

Otthonunkban biztosan találunk pár tárgyat, berendezést, alkatrészt, amelyek egyszer konténerben jutottak el az üzletekbe, ezután az otthonunkba. Ahhoz, hogy hibátlanul érkezzenek meg a termékek a laikus számára a szállítmányozási útvesztőnek tűnő rendszerben, fontos szerepet játszanak azok is, akikre akkor van szükség, amikor valaki hibázott. A METRANS csoport egyik kevésbé emlegetett, de annál fontosabb részelege, a konténerjavító műhely csapatával beszélgettünk.

A konténerek „sebészei”, akik nemzetközileg is kimagasló munkát végeznek a METRANSNÁL!
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Azt is mondhatnám, hogy Önök a szállítmányozási rendszer egy szakaszának „sebészei”, akik ellátják a munka során keletkezett sérüléseket. Hogy néz ki a konténerjavítók munkája a METRANSnál?

Ilka Róbert: Minden a belépőkapun kezdődik. Technikusaink a konténerek depóra vételekor átfogó műszaki ellenőrzés végeznek, szerkezeti és mechanikai hibák után kutatva. Amennyiben a bevizsgálandó konténer sérültnek bizonyul, megkezdődik az M&R (Maintenance & Repair) csapat munkája. A sérüléseteket fotókkal dokumentáljuk, majd javítási tervezetet dolgozunk ki. A konténertulajdonosokkal folyó kommunikáció a METRANS belső információs rendszerén keresztül történik, akiknek továbbítjuk a javítási tervet a sérülésről készült fotók kíséretében. A tulajdonos a megküldött tervet elbírálja, majd ezt követően jóváhagyást küld a tervezetre.

A konténerek fizikai javítását magas kvalitású lakatosaink és minősített hegesztőink végzik jól felszerelt műhelyünkben.

Rakott konténer esetén gondolom nem minden sérülés javítható kirakodás nélkül. Mi történik olyankor?

Rózsa Alexander: Rakott konténereken is gyakran előfordulnak apróbb sérülések, lyukak, amelyeket külső szükségjavításokkal teszünk fuvarképessé, ez a munkafolyamat természetesen a konténer kinyitása nélkül elvégezhető. Vannak viszont esetek, amikor a szakszerű javítást elvégzése csak üres állapotban valósítható meg, ilyekor az egyedüli megoldás az átrakodás.

Leiner Vojtech: Azokban az esetekben amikor egy rakott konténer szerkezeti elemei, tartórészei súlyosan sérültek, tehát az emelés vagy a tovább szállítás veszélyt jelent, nem marad más lehetőségünk, mint a fuvar leállítása, kirakodást követően a konténer üres állapotban történő javítása. Természetesen ehhez szükségünk van az áru tulajdonosának beleegyezése is.

Mi az, ami már javítandó sérülésnek minősül egy konténeren, amire kiemelt figyelmet kell fordítani és ezek jellemzően hogyan keletkeznek?

L. V.: A konténereknek szigorú nemzetközi (IICL) normáknak kell megfelelniük, amennyiben egy adott sérülés meghaladja az előírt értéket, javítandó sérülésről beszélünk.

I. R.: A villás targoncák által okozott lyukak a legjellemzőbbek. Nagyon leegyszerűsítve, javítani olyankor kell, amikor már nem tudjuk garantálni a konténer vízhatlanságát, tehát, hogy a konténer egy zárt egységet alkosson.

R. A.: Az ajtón lévő záró mechanizmusoknak különösen fontos szerepük van, ugyanis ezek teszik lehetővé, hogy az ügyfél biztonságosan le tudja zárni a berakott árut, tehát ezek ellenőrzésére kiemelt figyelmet fordítunk.

Mi történik abban az esetben, ha a konténer tulajdonosától olyan válasz érkezik vissza, miszerint nem óhajtja a javítást?

R. A.: Ennek hátterében több tényező is állhat, az egyik ilyen, hogy az egység már régóta része a hajós flottájának, elöregedése miatt a javítási költségek már nem térülnének meg.

L. V.: Itt megemlíteném, hogy ugyan nem a fő tevékenységi körünk, de konténervétellel és -eladással is foglalkozunk. Tehát ha a konténerek javítása nem rentábilis a tulajdonosuk számára, eladó sorba rendezik őket, kedvező esetben lehetőségünk nyílik a megvásárlásukra.

Milyen gyakoriak a sérült konténerek, és mekkora a kapacitása a javítóműhelynek?

R. A.: Naponta átlagban 40-50 sérült konténer érkezik hozzánk, viszont ezek bizonyos hányadára érkezik javítási jóváhagyás a tulajdonosoktól.

L. V.: Pillanatnyilag Dunaszerdahelyen 20 lakatost foglalkoztatunk. A sérülés típusától függően a napi javítási kapacitásunk valahol 40-60 konténer között van.

Tudnának említeni egy nem minden napi esetet, konténert, ami javításra szorult?

I. R.: Sajnos a rakomány helytelen elhelyezésének, szakszerűtlen rögzítésének köszönhetően találkoztunk már extrém esetekkel. Az áru, ami akár 25-30 tonnát is kitehet, képes komoly sérüléseket okozni a konténeren.

Előfordulhat, hogy a konténerek nem sérültek, csupán beszennyeződtek, piszkosak. Ilyenkor mi történik?

L. V.: A konténerek tisztítása különösen fontos, ügyfeleink rendszerint tiszta, szagmentes konténereket rendelnek tőlünk, amelyeket egy víztisztítóval ellátott mosóban tisztítunk, megfelelően képzett alkalmazottakkal.

Említették, hogy 20 lakatost foglalkoztatnak. Ha munkaerőt keresnek, rajtuk kívül milyen végzettséggel, tapasztalattal rendelkező kollégára van leginkább szükség?

I. R.: Azok esetében, akik a technikai ellenőrzést végzik, elég egy kis műszaki érzék, számítógépes alapismeretek és alapfokú angol nyelvtudás. Minden egyebet mi megtanítunk.

L. V.: Lakatos-fémmegmunkáló-technikus fiatalokra mindig szükség van, noha szerencsés helyzetben vagyunk, mivel alacsony a fluktuáció a csapatunkban. Jó pár éve ugyanazzal a csapattal dolgozunk, amiért hálásak is vagyunk. Munkaerőt többnyire csak olyankor keresünk, ha bővül a csapat.

(PR-cikk)

Címkék: Metrans, PR-cikk