Kontrollálhatatlanul terjed a koronavírus Zsigrán

2020. április 16. - 20:11 | Belföld

Bebizonyosodott, hogy Zsigrán (Žehra) az új típusú koronavírus terjedése az ún. közösségi szakaszba lépett. Ezt a csütörtöki kormányülés előtt jelentette ki Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő egyelőre nem árulta el, hogy a központi válságstáb milyen újabb óvintézkedéseket készít elő. Ezeket várhatóan pénteken (április 17.) fogják bemutatni.

Kontrollálhatatlanul terjed a koronavírus Zsigrán
Illusztrációs felvétel (TASR)

Krajčí elmondta: az újabb pozitív esetek nagy része az egyik karantén alá helyezett romateleppel hozható összefüggésbe. „A marginalizálódott közösségen belül ellenőrizhetetlenül terjed a vírus, ezért rendeltük el a vesztegzárat” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: ha a tömeges terjedés más területeken is igazolást nyer, ezeket a térségeket is karantén alá fogják helyezni.

Matovič elmondta, hogy a válságstáb szerdai (április 15.) ülésének fő témája a romatelepeken kialakult helyzet volt. Munkacsoportokat hoztak létre, amelyeknek péntekig (április 17.) kell kidolgozniuk a megoldási javaslataikat.

A szociális otthonokban előforduló megbetegedésekkel kapcsolatban Matovič elismételte, hogy az összes gondozó letesztelésére nincs elegendő kapacitás. Krajčí hozzátette: a szociális intézetekben előforduló minden fertőzésgyanús esetet jelenteni kell, és kérvényezni kell a tesztelést. Amennyiben az alkalmazottaknál lépnek fel gyanús tünetek, otthon kell maradniuk, és nekik is abszolválniuk kell a szűrővizsgálatot. A szociális otthonok lakóinak nem javasolja, hogy emberek közé járjanak, és azt ajánlja, hogy az épületben is viseljenek szájmaszkot.

TASR