Könyvmolyok és képvadászok somfordáltak Sárosfán

2018. április 21. - 19:21 | Régió

Könyvbörzével egybekötött kiállítás zajlott a Vöröskereszt helyi szervezetének rendezésében a sárosfai művelődési központban.

Könyvmolyok és képvadászok somfordáltak Sárosfán
Lelkes Vince felvételei - További fotókért kattints!

Az esemény a szombat délutáni órákban több tucatnyi könyv- és művészetkedvelőt vonzott. A filléres, akarom mondani centes könyvek a Vöröskereszt helyi aktivistáinak köszönhetően kerültek az asztalokra, műfaj szerint elosztva. A látogatók így könnyedén válogathattak a szlovákiai vagy magyarországi magyar írók, költők kötetei, világirodalmi alapművek, szerelmes és mesekönyvek, sci-fik és krimik, életmódkötetek, nyelvkönyvek, szótárak és egyéb műfajú olvasmányok és szakkönyvek százai között.

Czetli Mónikától, a főszervezőtől megtudtuk, hogy magánszemélyek felajánlásaiból összesen mintegy 1100-1200 könyv közül válogathattak.

Nagy Zsolt, a Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a rendszeres véradások mellett tavaly egy bolhapiacot is megszerveztek már, melyen olyan eszközök, használati tárgyak, berendezések cseréltek gazdát, melyektől másik lomtalanítás során váltak meg. Az ilyen jellegű eseményeken összegyűjtött pénzt rendre jótékony célra ajánlják fel.

A hagyományteremtő céllal elindított könyvbörzével egyidejűleg egy 25 éves jányoki fiatal hölgy, Méry Krisztina kiállítása is zajlott a kultúrházban. Krisztina saját szavai szerint két ritka útitársat kapott maga mellé az életben. „Ezek az útitársak betegségek, az egyik egyfajta izomsorvadás, a másik pedig egy autoimmun betegség. Hosszú ideje az életem részei, és örökre azok is maradnak” – áll a bemutatkozásában.

Mindezt azonban Krisztina teljes mértékben a javára fordítja. „Nekik köszönhetően ismerkedtem meg a kreatívkodással, először a 3D-origamival, majd a papírvesszőfonással, pár éve pedig a festéssel. Na és persze az olvasás is fontos része lett az életemnek. A betegségeim ellenére próbálom a maximumot kihozni az életemből, pozitívnak lenni és alkotni” – emlékeztet.

Méry Krisztina képeit meg is lehetett vásárolni a kiállításon, az alkotások pedig a továbbiakban megtekinthetők a somorjai közkönyvtárban.

(SzT)