„A könyvtáros szakmának a digitális világban is van jövője”

Az Országgyűlési Könyvtár (OGYK) megalapításának 150 évvel ezelőtti eseményeire emlékezve tartották meg november 6–7-én Budapesten a Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozóját.

„A könyvtáros szakmának a digitális világban is van jövője”
Fotó: Képarchívum

A konferencia kulcs gondolata így hangzott: Európai kultúra – nemzeti örökség.

A szervezők az Országház impozáns épületében fogadták a világtalálkozóra érkezőket, s köszöntőikben hagyúlyozták: Szakmánk ezer szállal kötődik az európai kultúrához. A történelmi gyökerek nem elválasztanak, hanem összekötnek bennünket. Ennek megélő láttatása, a magyar kulturális hagyományok európaivá, az európaiak magyarrá modifikálása közös felelősségünk.

Majd megkezdődött az érdemi munka. Az előadók között szerepelt a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületét képviselő Roncz Melinda, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet Bibliotheca Hungarica vezető munkatársa, aki “Emlékek nélkül nemzetnek híre csak árnyék” című prezentációjában bemutatta az általa irányított intézetet, illetve a szlovákiai digitalizálási projektekről szólt. A második napon a Budavári Palotában, az Országos Széchényi Könyvtárban folytatódott a tanácskozás.

Felvidéki érdekképviselet - Egyházi Dóra, Reicher Erika, Kecskés Ildikó, Roncz Melinda, Tóth Andrea, Smidt Veronika (Fotó: Képarchívum)

„Olyan lehetőséget biztosított ez a konferencia a dél-szlovákiai könyvtáraink, könyvtárosaink számára, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy tovább mélyítsük és bővítsük szakmai kapcsolatainkat külföldi kollégáinkkal, illetve hogy megismerkedhessünk a környező országok, sőt a világ legújabb szakmai trendjeivel. A konferencia előadásainak fő témái a kulturális örökség, a nemzeti örökség, a digitalizálás, a nemzetközi digitális megoldások és digitális trendek, valamint a megújuló könyvtári szolgáltatások voltak. A világtalálkozó tanulsága, hogy a könyvtáros szakmának a digitális világban is van jövője, és szüksége van utánpótlásra. S mi mindnyájan, akik ott voltunk, kellő mennyiségű inspirációval és motivációval gazdagodhattunk, így a tapasztaltakból jócskán lesz mit kamatoztatnunk munkahelyünkön”

– közölte a Paraméter hírportállal Egyházi Dóra, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, a Selye János Egyetem Egyetemi Könyvtárának (SJE EK) igazgatója.

A szlovákiai magyar könyvtárosok közösösségéből továbbá Kecskés Ildikó, az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár, Tóth Andrea, a Párkányi Városi Könyvtár, Reicher Erika, a SJE EK és Smidt Veronika, a Szőgyéni Községi Könyvtár (vezető)munkatársai képviselték a szlovákiai magyar könyvtáros szakmát.

A világtalálkozón a határokon túlról mintegy 120 fő, valamint 80 magyarországi szakember vett részt.

(lv)