A konzílium a védőoltás támogatására szólította fel a politikusokat

2021. augusztus 5. - 17:15 | Belföld

A szakmai konzílium közzétette az interneten a politikusokhoz intézett felhívását

A konzílium a védőoltás támogatására szólította fel a politikusokat
Illusztrációs felvétel (TASR)

Ebben a szakértők arra kérik az illetékeseket, hogy támogassák a COVID-19 elleni védőoltást, és tegyenek lépéseket az oltási hajlandóság növelése érdekében.

A felhíváshoz a nyilvánosság is csatlakozhat. A TASR hírügynökséget a szakmai konzílium tájékoztatta csütörtökön.

A konzílium továbbá felszólította a politikusokat, hogy a világjárvány elleni harcot ne használják fel a politikai céljaik elérésére.

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy az új koronavírus delta variánsa Szlovákiában is terjed, és nagy valószínűséggel ez fogja okozni a harmadik járványhullámot.

"Az oltás csökkenti azoknak a személyeknek a számát, akik kórházi kezelésre szorulnak, tartós szövődményektől szenvednek, emellett csökkenti a COVID-19 betegséggel összefüggő mortalitást is"

- hangsúlyozzák a szakértők, akik attól tartanak, hogy olyan alacsony átoltottság mellett, amely Szlovákia sok régiójára jellemző, a harmadik hullám lefolyása nagyon súlyos lesz.

A felhívás szerzői figyelmeztetik a politikusokat, hogy ha nem reagálnak a felhívásra, ők tehetők felelőssé a harmadik hullám súlyosabb lefolyásáért, az egészségügyi rendszer megterheléséért és a gazdaság veszélyeztetéséért. "Ha rendelkezésünkre áll az oltóanyag, minden, a COVID-19 által okozott haláleset felesleges. A tesztelés nem véd meg a fertőzéstől, a védőoltás azonban igen. A világjárvány nem válogat, bármelyik párt választója áldozatául eshet" - figyelmeztet a konzílium.

TASR