A kőolaj- és földgázszállításról tárgyalt ukrán kollégájával Hirman

2023. március 1. - 07:29 | Belföld

Ukrajna és Szlovákia egyebek mellett az energiaellátás terén is szorosan kapcsolódik egymáshoz – szögezte le a stockholmi megbeszélését követően Karel Hirman szlovák megbízott gazdasági miniszter és Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter.

A kőolaj- és földgázszállításról tárgyalt ukrán kollégájával Hirman
Fotó: TASR

Elsősorban az energetikai együttműködésről, a kőolaj- és földgázszállításról, valamint a kőolajtermékek ukrajnai exportjáról tárgyaltak – tájékoztatott Mária Pavlusík, a gazdasági minisztérium szóvivője.

„Ukrajna egyebek mellett az energiaellátás terén is szorosan kapcsolódik Szlovákiához. Ezért minden téren segíteni fogjuk az ukrán gazdasági minisztériumot, hogy az ukrán energetikai szektor és a gazdaság minél szorosabban kapcsolódjon a közös európai uniós piachoz” – jelentette ki Hirman.

A miniszterek az Ukrajnán keresztül érkező orosz kőolaj- és földgázszállítás biztosításáról is tárgyaltak, emellett az atomenergetikai együttműködésről, hogy diverzifikálni lehessen Szlovákia nukleáris fűtőanyag-importját.

Az ukrán miniszter arról tájékoztatott, hogy az energetikai infrastruktúra elpusztítására irányuló sorozatos orosz támadások ellenére a rendszert sikerült stabilizálni.

A szlovák és az ukrán villamosenergia-hálózat is össze van kapcsolva, emellett Szlovákia arról is tárgyal, hogy a Slovnaft kőolajtermékeket exportáljon Ukrajnába az itt feldolgozott orosz kőolajból.


(TASR)