A kőolaj után jöhet a gázárplafon: a cél az, hogy az árak ne ugorjanak meg hirtelen

2022. december 19. - 12:53 | Külföld

Az uniós országok valószínűleg jóváhagyják a gázár korlátozását. Erről nyilatkozott hétfőn Jozef Síkela cseh ipari miniszter és az Európai Bizottság energiaügyi biztosa is. Kadri Simson szerint a tagállamoknak kompromisszumot kell kötniük, de elérhető az EU egészére vonatkozó közös megállapodás a holland gáztőzsde, a TTF határidős piacára vonatkozó árplafon bevezetéséről.

A kőolaj után jöhet a gázárplafon: a cél az, hogy az árak ne ugorjanak meg hirtelen
Twitter (Jozef Síkela)

Elérhető közelségben van az uniós gázárplafonról szóló megállapodás. "A mindenki számára elfogadható megállapodás azonban nagyon erős kompromisszumot kíván mindenkitől" - fogalmazott az uniós biztos.

Jozef Síkela, az Európai Unió Tanácsa elnökségét betöltő Csehország ipari minisztere az ülésre érkezve azt mondta, az uniós országok között a magas energiaárak kezelésével kapcsolatos hónapok óta tartó vita lezárásához

egy kompromisszumos javaslatot bocsátanának szavazásra, és nem követelnének meg egyhangúságot az elfogadáshoz.

"Célom, hogy a mai nap végére megállapodás szülessen egy olyan mechanizmusról, mely megakadályozza az európai gázárak hirtelen emelkedését" - fogalmazott a cseh miniszter.

A miniszter részleteket ismertetve elmondta, hogy a cseh elnökség a 188 eurós megawattóránkénti gázárral megvalósítható, új javaslatot tett le az asztalra, amely kezeli a tagországok gázárplafonnal kapcsolatos aggodalmait. A gázszerződésekre vonatkozó dokumentum olyan biztosítékokkal is szolgál, mint az a lehetőség, hogy az EU azonnal felfüggeszthesse a felső árhatárt, ha nem kívánt következményei vannak - mondta. A javaslat szerint az intézkedés csak akkor lépne életbe, ha az első hónapban kötött szerződés esetében három napon keresztül az árak meghaladják a megawattóránkénti 188 eurót.

A pénteki záráskor a gáz ára megawattóránként 115,450 eurót ért a holland TTF gáztőzsdén. Utoljára szeptember végén haladta meg a 188 eurós árat. (Investing.com)

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: