A kőolaj után jöhet a gázárplafon: a cél az, hogy az árak ne ugorjanak meg hirtelen

2022. december 19. - 12:53 | Külföld

Az uniós országok valószínűleg jóváhagyják a gázár korlátozását. Erről nyilatkozott hétfőn Jozef Síkela cseh ipari miniszter és az Európai Bizottság energiaügyi biztosa is. Kadri Simson szerint a tagállamoknak kompromisszumot kell kötniük, de elérhető az EU egészére vonatkozó közös megállapodás a holland gáztőzsde, a TTF határidős piacára vonatkozó árplafon bevezetéséről.

A kőolaj után jöhet a gázárplafon: a cél az, hogy az árak ne ugorjanak meg hirtelen
Twitter (Jozef Síkela)

Elérhető közelségben van az uniós gázárplafonról szóló megállapodás. "A mindenki számára elfogadható megállapodás azonban nagyon erős kompromisszumot kíván mindenkitől" - fogalmazott az uniós biztos.

Jozef Síkela, az Európai Unió Tanácsa elnökségét betöltő Csehország ipari minisztere az ülésre érkezve azt mondta, az uniós országok között a magas energiaárak kezelésével kapcsolatos hónapok óta tartó vita lezárásához

egy kompromisszumos javaslatot bocsátanának szavazásra, és nem követelnének meg egyhangúságot az elfogadáshoz.

"Célom, hogy a mai nap végére megállapodás szülessen egy olyan mechanizmusról, mely megakadályozza az európai gázárak hirtelen emelkedését" - fogalmazott a cseh miniszter.

A miniszter részleteket ismertetve elmondta, hogy a cseh elnökség a 188 eurós megawattóránkénti gázárral megvalósítható, új javaslatot tett le az asztalra, amely kezeli a tagországok gázárplafonnal kapcsolatos aggodalmait. A gázszerződésekre vonatkozó dokumentum olyan biztosítékokkal is szolgál, mint az a lehetőség, hogy az EU azonnal felfüggeszthesse a felső árhatárt, ha nem kívánt következményei vannak - mondta. A javaslat szerint az intézkedés csak akkor lépne életbe, ha az első hónapban kötött szerződés esetében három napon keresztül az árak meghaladják a megawattóránkénti 188 eurót.

A pénteki záráskor a gáz ára megawattóránként 115,450 eurót ért a holland TTF gáztőzsdén. Utoljára szeptember végén haladta meg a 188 eurós árat. (Investing.com)

Robert Habeck német gazdasági miniszter közölte, országának nincsen kifogása az alacsony gázpiaci árak ellen. Azonban, ahogy "a korábbi piaci beavatkozásokból tudjuk, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy a jót akarva végül rosszat érjünk el" - fogalmazott. Habeck szerint nemkívánatos következménnyel járna, ha Németország ellenállása esetén minősített többségű szavazással fogadnák el a javaslatot. Hangsúlyozta, országának "kérdései és aggodalmai megalapozottak" a gázrásapkával kapcsolatban. A német miniszter ugyanakkor azt mondta:

"ha a megállapodás létrejön, akkor együtt kell élnünk vele".

Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek is megvan a véleménye erről az árplafonos megoldásról. Szerinte a gázársapka rossz, felesleges és veszélyes ötlet az energiaválság kezelésére. A miniszter sérelmezi, hogy a tervezett intézkedés durva mesterséges beavatkozást jelentene a földgázpiacba, miközben az EU ilyet soha korábban nem tett „Ráadásul hatástanulmány sincs, márpedig anélkül belemenni egy ilyen veszélyes, soha senki által még ki nem próbált műveletbe egy olyan fontos, érzékeny, életbevágó piacon, mint a földgázé, az rendkívül veszélyes” – fogalmazott.

Mint ismeretes, a kőolaj árát már korábban, december 5-én rögzítették. Ekkor lépett életbe a tengeren szállított orosz olajra vonatkozó, az Európai Unió hatodik szankciós csomagjában rögzített embargó, és az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról szóló rendelet, aminek Moszkva nem örül annyira.

Az uniós szakminiszterek hétfői ülésükön áttekintik a közös gázvásárlás lehetőségét, a sürgősségi ellátások biztosítását és a megújuló forrásokból történő energiatermelési projektek egyszerűbb engedélyezését.

(denníkn/mti/magyarhírlap)